- Finansmann bestilte ranet

En norsk finansmann skal ha bestilt ranet av Munch-maleriene på vegne av en rik, utenlandsk kjøper, ifølge en sentral kilde i ransmiljøet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansmannen som blir navngitt som ranernes oppdragsgiver i Oslo, har koblinger til det kriminelle miljøet. Han kjenner blant annet en av mennene som er i søkelyset for NOKAS-ranet i Stavanger.

Ifølge en av Dagbladets kilder var det finansmannen som bestilte ranet av Munch-maleriene «Skrik» og «Madonna» her i Norge, på oppdrag fra en velstående utlending.

Dagbladet skrev i går at kilder i ransmiljøet har opplyst at Munch-ranerne skal ha fått 500 000 kroner for hvert av maleriene.

-  Dopet på amfetamin

-  Det er helt på det rene at dette er opplysninger som har versert i deler av ransmiljøet, men jeg har ingen beviser for at ranet skjedde på disse premissene, sier kilden.

Flere kilder med nært kjennskap til ransmiljøet hevder at det har vært en henvendelse om et bestillingsran på kunst i Oslo. Denne henvendelsen kom for noen uker siden, og var fra utlandet.

Finansmannen stiller seg uforstående til beskyldningene som svirrer i det kriminelle miljøet på Østlandet.

-  Han har vært bortreist, og fikk ikke høre om ranet før i ettertid. Anklagene om at han har vært involvert er helt ukjente for ham. Det ville være ødeleggende for ham dersom navnet hans blir trukket inn i Munch-saken uten at det er grunnlag for det, sier mannens advokat til Dagbladet.

Politiinspektør Iver Stensrud ønsker ikke å kommentere Dagbladets opplysninger.

Dagbladet har også fått opplysninger om at ranerne kan ha vært påvirket av amfetamin da de gjennomførte kunstkuppet. Dette underbygges av at ranerne ifølge vitner framsto som desorienterte.

Ranssiktet løslatt

Politiet sjekker nå en rekke moduskandidater i det kriminelle miljøet, og signaliserte i går at etterforskningen vil bli tidkrevende. Etterforskerne venter på svar fra tekniske undersøkelser som de håper vil bringe dem nærmere gjerningsmennene.

Også et brannslokkingsapparat funnet like ved fluktbilen og rammene til bildene blir gransket for spor som kan føre til en oppklaring av saken.

-  Vi forventer at analysene vil ta noe tid, men vi er optimistiske med tanke på spor fra fluktbilen, sier Iver Stensrud. Han understreker at ingen har status som mistenkt i saken.

En av moduskandidatene på politiets liste er en 25-åring som ble løslatt fra varetekt før sommeren - på tross av at han er siktet for to bankran og ett ransforsøk. Han skal ha vært en av fire menn som gjennomførte det såkalte turistranet i Hemsedal før jul 2002. De maskerte ranerne, som hadde på seg skiklær, stakk av fra Sparebank 1 i Hemsedal i bil, og skal ha tatt seg videre med snøscooter eller på ski. Han er også siktet for et bankran i Oslo, der utbyttet skal ha vært på fire millioner kroner, og et ransforsøk.

25-åringen har gjennom en medsiktet tilknytning til et miljø som har vært i søkelyset for kunsttyverier i mange år.

-  Fare for gjentakelse

Ifølge 25-åringens forsvarer Per Sjong Larsen var løslatelsen før sommeren udramatisk.

-  Påtalemyndigheten lovet allerede i februar at saken skulle opp før sommerferien. Min klient skulle holdes i varetekt fram til hovedforhandling på grunn av fare for gjentakelse. Saken er fortsatt ikke berammet, og jeg har heller ikke mottatt noen tiltale, sier Sjong Larsen til Dagbladet.

Politiets plan var å få berammet Hemsedal-saken før sommerferien, men dette skal ha strandet fordi tidspunktet ikke passet for alle forsvarerne.

Politiadvokat Carl Fari sier at 25-åringen ble løslatt etter en helhetsvurdering.

-  Han ble løslatt fordi Hemsedal-saken ikke kom til pådømmelse raskt nok, sier Fari.

BESTILT RAN? Ifølge Dagbladets kilder var det en norsk finansmann som skal ha bestilt ranet av Munch-maleriene «Skrik» og «Madonna», på oppdrag fra en velstående utlending.