Finansmann gir Bøhler-bok til politikerne

Jan Petter Sissener har gått til storinnkjøp av Jan Bøhlers bok «Østkantfolk». Nå gir han den i gave til alle politikerne i Stortinget, regjeringen, bystyret og byrådet i Oslo.

SVARTE PÅ KRITIKKEN: Slik svarte Jan Bøhler da han møtte pressen etter at han overraskende meldte overgang til Senterpartiet - til sterk kritikk fra gamle partifeller. Video: Suvatne og Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Finansmannen Jan Petter Sissener trykker tidligere Ap- nå, Sp-politiker Jan Bøhler til brystet.

Sissener har gått til storinnkjøp av Bøhlers ferske bokutgivelse «Østkantfolk».

- Jeg gjør det fordi jeg har stor respekt for Bøhler som en frittalende politiker som sier det som det er, uten å pakke inn ting. Så deler jeg Bøhlers misnøye med hvordan vi håndterer gjengkriminalitet og integrering generelt i Norge. Da jeg hørte om boka tenkte jeg at det hadde vært fint om våre politikere og beslutningstakere leste den, sier Jan Petter Sissener til Dagbladet om bokdonasjonen.

GIR BORT BØHLER-BOK: Jan Petter Sissener anslår å ha brukt 100 000 kroner på bokkjøpet.
GIR BORT BØHLER-BOK: Jan Petter Sissener anslår å ha brukt 100 000 kroner på bokkjøpet. Vis mer

Følgebrev

Jan Petter Sissener er en aksjemegler, som har tjent gode penger på å bygge opp flere norske meglerhus. Han er også skribent på Nettavisens blogg og har flere ganger skapt debatt med kontroversielle innlegg.

Sammen med bokgaven til politikerne følger et brev fra Sissener, som Dagbladet har fått tilgang til.

«Å gjøre Oslo til en tryggere by å bo i, er for meg partiuavhengig. Gjengkriminalitet er et samfunnsproblem. Legg ideologier og kampsaker til side. Sammen er vi sterke,» skriver Sissener her, og fortsetter:

«Vi må kalle en spade for en spade, slik Jan Bøhler har gjort lenge. Han er østkantgutt tvers gjennom. Han har følt den skremmende utviklingen på kroppen, og sier det som det er, hvordan det faretruende tempoet, har endret seg til det verre.» skriver finansmannen som oppfordrer politikerne til å lese boken.

Kjøpt inn før partibyttet

1.oktober ble det kjent at Jan Bøhler, som er mangeårig stortingspolitiker for Arbeiderpartiet, hadde meldt overgang til Senterpartiet.

VEDLAGT BREV: Et brev fra Sissener fulgte med bokgaven.
VEDLAGT BREV: Et brev fra Sissener fulgte med bokgaven. Vis mer

Men Sissener sier han hadde bestemt seg for å gå til innkjøp av boka lenge før Bøhler byttet parti.

- Det hadde ikke noe med partibyttet å gjøre. Jeg bestemte meg for å gi bort boka allerede i sommer etter å ha vært på et møte der han snakket. Det var av respekt for det Bøhler står for og håp om at det kan gjøre en forskjell, sier han.

- Kan stemme Sp

Spurt om han selv vil stemme Senterpartiet, drar Sissener litt på det:

- Mange tror at jeg er godt plantet på Høyresiden, men det er langt fra tilfellet. Jeg surrer rundt i det politiske landskapet. Jeg setter først og fremst pris på ærlige politikere som en vet hvor en har. Det er Bøhler, sier han og legger til.

- Kanskje kan jeg komme til å stemme Senterpartiet av taktiske grunner? Jeg føler ikke tilhørighet i noe parti og vil ikke bli satt i noen bås. Det er så mye surr over alt nå.

Dagbladet har ikke lykkes med å få en kommentar fra Jan Bøhler i dag, men Sissener bekrefter at politikeren er kjent med bokkjøpet.

Han anslår at det har kostet ham rundt 100 000 kroner.

BOKBAD: Før bokbadet i Trondheim forteller den ferske Senterparti-politikeren Jan Bøhler om de sterke reaksjonene han fikk fra tidligere partifeller etter han valgte å skifte beite. Video: Hans Arne Vedlog. Reporter: Arnhild Aas Kristiansen Vis mer

Kan få stortingsplass

Det vekket sterke reaksjoner det ble kjent at Bøhler hadde takket ja til førsteplassen på stortingslista til Senterpartiet i Oslo ved valget neste år.

Før dette hadde Bøhler har vært Stortingsrepresentant for Oslo Ap i 15 år.

Han har markert seg som en politiker som har tatt til orde for tøffere virkemidler og mindre snillisme i justispolitikk, så vel som integreringspolitikk. I boka forteller han om oppveksten som arbeidersønn på Kalbakken i Groruddalen, og utviklingen der. Etter fire perioder for Ap, risikerte han å miste den sikre plassen på stortingslista.

Nå kan ha bli Senterpartiets første representant fra Oslo siden 90-tallet. En fersk meningsmåling fra NRK og Aftenposten viser at han er inne med god margin.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer