Finansmannen Jan Stenbeck død

Sveriges mest kjente finansmann døde i går av hjerteinfarkt, 59 år gammel. Stenbeck var eier av flere sentrale børsnoterte svenske selskaper og kontrollerte norske P4.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mediemogul og finansmannen Jan Stenbeck døde plutselig i går på vei til American Hospital i Paris. Han ble bare 59 år gammel. Flere av hans medarbeidere snakket med ham i går uten å vite at han var syk.

Svensk næringslivs største

Men det var han altså. Mannen led blant annet av kraftig overvekt, og hadde flere mislykkede slankeforsøk bak seg, skriver Expressen.

Stenbeck var svensk næringslivs største kjendis, skriver avisa. Han elsket å overraske. For eksempel ga han stockholmerne en milleniumsfest som kostet omkring 100 millioner kroner.

Mediamogul

Stenbeck styrte sitt verdensimperium selv. Han hadde store interesser i en rekke medieselskaper som også norske forbrukere daglig kommer i kontakt med, slik som MTG, svensk TV4, TV3, Viasat, TV1000, TV6, TV8 og radiokanalen P4.

MTG, som står for Modern Times Group kontrollerer Tele2 og gratisaviskonsernet Metro. Stenbeck var styreformann i investeringsselskapet Kinnevik og hadde også interesser i Millicom International og Transcom Worldwide.

Nå arver datteren Christina (25) ansvaret. Hun er vokst opp på Long Island utenfor New York, og er et av hans fire barn, forøvrig det eneste som snakker svensk.

- Fra et middelklassehjem

Jan Stenbeck vokste opp i en 13-roms i Vstermalm. Han påsto likevel alltid at han kom fra middelklassen.

I 1977 døde hans far, Hugo Stenbeck. Dermed brøt det ut strid i familien om imperiet, som den gang besto av skog og stål. Jan havnet i en bitter kamp med søsteren Margaretha, som han kom vinnende ut fra. Siden har de to aldri hatt kontakt med hverandre.

Stenbeck tok over, og rettet investeringene mot telekom og media. Han var en pioner på reklamefinansiert TV i Sverige. Og i tillegg mobiltelefoni. Han utvandret formelt i 1964, og bodde i New York og Luxemburg.

Ryster aksjehandelen

Stenbecks bortgang vil påvirke aksjehandelen på Stockholmsbørsen tirsdag.

- Ingen hadde totalt innsyn i hans forretninger og ingen kan erstatte han, skriver Expressen.

Ved årsskiftet ble Stenbecks syv børsnoterte selskaper verdsatt til 95 milliarder svenske kroner. Med nedgangstidene ble selskapene nylig verdsatt til 36 milliarder, et verdifall på drøye 60 prosent.