Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Finansminister Johnsen vil ikke bruke gass

- Det er ikke tid for å tråkke på gasspedalen nå, sa finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) da han mandag la fram det regjeringen beskriver som et «nøytralt» budsjett.

- NEI TAKK: Finansministeren sier inntektene fra olje- og gass gir landet inntekter andre land ikke har, men at det må forvaltes varsomt. 

Illustrasjonsfoto: Aleksander Nordahl / Dagbladet
- NEI TAKK: Finansministeren sier inntektene fra olje- og gass gir landet inntekter andre land ikke har, men at det må forvaltes varsomt. Illustrasjonsfoto: Aleksander Nordahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med det mener regjeringen at de bruker omtrent så mye oljepenger som det er rom for i norsk økonomi neste år. Konkret betyr det at Johnsen smører statsbudsjettet med 125 oljemilliarder av en total utgiftsramme på 1.065 milliarder kroner.

Det er 26 oljemilliarder mindre enn det handlingsregelen tillater.

Ifølge regjeringens prognoser vil vi ha over 4.400 milliarder kroner i oljefondet ved utgangen av neste år.

Finansministeren minnet om de store økonomiske problemene i Europa da han gikk på Stortingets talerstol mandag formiddag og la fram et statsbudsjett for 2013 der både utgiftene og sparekontoen øker.

Solid vekst - Dette er et budsjett for framtida, sa Johnsen.

Ifølge handlingsregelen kan staten bruke inntil 4 prosent av kapitalen i oljefondet hvert år. Forslaget til statsbudsjett for neste år legger opp til å bruke 3,3 prosent av fondets verdi.

Bruker vi mer, vil det gå galt, advarer Johnsen:

- Vi legger vekt på at budsjettet for 2013 ikke må bidra til pressproblemer i norsk økonomi, sa finansministeren.

Faren er at lønninger og boligpriser øker så mye at det blir problemer for konkurranseutsatt sektor, altså den delen av norsk industri som handler med utlandet.

Utgiftsvekst Statens samlede inntekter vokser til 1.314 milliarder kroner neste år. Av dette kommer 401 milliarder kroner fra oljesektoren.

Samtidig som budsjettet vurderes som nøytralt, finner regjeringen rom for å øke utgiftene med 2,4 prosent eller 23 milliarder kroner, til 1.065 milliarder kroner.

Den største økningen er utgiftene i folketrygden, som vokser med 12 milliarder kroner.

- Det er over halvparten av økningen, kommenterte Johnsen fra Stortingets talerstol mandag.

Trygdefondet tar 369 milliarder kroner av kaken, som dermed er det største utgiftsposten, etterfulgt av helseforetakene som utgjør 112 milliarder kroner.

Kommunevekst Kommunene får 6,8 milliarder mer i overføringer fra staten neste år. Det er en økning på 1,8 prosent. Av dette er 5 milliarder kroner såkalt frie inntekter.

Av andre store poster økes bevilgningene til sykehusenes drift med 1,95 milliarder kroner, mens bevilgningene til vei og jernbane økes med 3,4 milliarder kroner.

Økt boligskatt Regjeringen øker ligningsverdiene av næringseiendom og hytter eller bolig nummer to fra 40 prosent til 50 prosent av anslått markedsverdi. Argumentet er at dette vil dempe lysten til å plassere penger i eiendom, noe som i sin tur presser opp prisene.

Samtidig vil regjeringen øke bunnfradraget i formuesskatten fra 750.000 kroner til 870.000 kroner neste år. Det betyr at 50.000 færre skatteytere vil betale formuesskatt i 2013.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media