Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Finansminister Siv Jensen om dagens stortingsvedtak: - Dette blir ikke enkelt

Mener raske returer er like viktig som midlertidige arbeidstillatelser for asylsøkere.

NYTT SAMARBEIDSMØTE:
Frp-leder Siv Jensen og de andre borgerlige partilederne møttes i Nydalen i dag. Her diskuterte de flere av regjeringens store reformer - og flyktningkrisen. 
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
NYTT SAMARBEIDSMØTE: Frp-leder Siv Jensen og de andre borgerlige partilederne møttes i Nydalen i dag. Her diskuterte de flere av regjeringens store reformer - og flyktningkrisen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortingsflertallet vedtok i dag å be regjeringen se på forslag som gjør det enklere for asylsøkere å få midlertidig oppholdstillatelse før de har gjennomført asylintervju.

Finansminister Siv Jensen tror ikke dette nødvendigvis er noen løsning på flyktningkrisen.

- Jeg har lyst til å minne om helheten i dette. Dette blir ikke enkelt. At vi bare ved å gi en tillatelse har sysselsatt alle de som får opphold i Norge. Det tror jeg ikke noe på, sier Jensen til Dagbladet etter dagens samarbeidsmøte mellom regjeringspartiene og Venstre og KrF i Nydalen.

- Viktig med rask retur Finansministeren påpeker at mange av asylsøkerne som kommer til Norge er ufaglært, at det norske arbeidsmarkedet er svært spesifisert - og at det i tillegg er økende arbeidsledighet.

- Det er definitivt ønskelig at de klarer seg selv og finansierer for seg selv og sin familie dersom de skal få bli i Norge. Men det er jo minst like viktig at vi er faste i klypa, og sørger for raske returer for dem som ikke skal få bli i Norge, sier Jensen.

- Hvis Norge er faste i klypa og sender tydelige signaler, påvirker det også hvor mange som kommer til Norge.

- Billigere Venstre-leder Trine Skei Grande har vært en av de mest markante forkjemperne for å få asylsøkere raskt ut i jobb.

- Det er veldig mange x-er i dette regnestykket. Det er mye vi kan gjøre for at dette skal bli billigere, enklere og mer målrettet for integrering. Her må vi være villige til å tenke litt nytt og annerledes, sier Skei Grande.

- Vi har et system som forutsetter at flyktninger er lenge på mottak, er lenge i behandlingsapparat og introduksjonsprogram før de er aktive borgere i det norske samfunnet. Dette må vi korte inn på, fortsetter hun.

Milliard-regning Samarbeidsmøtet i Nydalen i dag gikk harmonisk for seg, skal vi tro partilederne. Møtet ble innledet noen timer etter at statsminister Erna Solberg i formiddag holdt sin redegjørelse om flyktningsituasjonen for Stortinget.

Her sa statsministeren at det kan komme rundt 40-50 000 asylsøkere de neste fem år. Dette er bare et anslag, og tallet kan bli høyere.

Solberg anslår at den økte flyktningstrømmen kan komme til å koste 40-50 milliarder kroner. Regjeringen vil vri bistandsmidler til flyktningmottak og bruke mer oljepenger for å dekke den ekstraordinære regningen.

- Med så store beløp som trengs til mottak av asylsøkere og flyktninger, blir det noen reformer og satsninger det tar lenger tid å gjennomføre. Alle partiene må se det. Det er viktig å understreke at det vi gjør, har virkning utover denne stortingsperioden.

Åpner for telt Samtidig varslet statsministeren at mottaksapparatet må justeres for å kunne ta imot så store antall asylsøkere.

- Standarden skal være tilstrekkelig og verdig, men ikke så god at flere velger Norge. Vi vil vurdere enklere løsninger, sa Solberg.

Hun utelukker ikke teltløsninger.

- Vi har ikke noe ønske om å etablere telt. Men vi må gjøre det enklere. Nå saumfarer vi landet for steder der folk kan bo. Å ha asylmottak med enklere standard, der du må bo mer feltsenger som i andre land, det kan være en løsning. Det er ikke først og fremst for å spare penger, men for å ha kapasitet, understreker Solberg.

Varslet bråk Ingen av partilederne ønsket i kveld å si noe mer om de konkrete forslagene til løsninger, men avventer regjeringens tilleggsproposisjon til statsbudsjettet, som er ventet i slutten av denne måneden.

Finansminister Siv Jensen tror ikke at regjeringen sitter med alle svarene på hvordan flyktningkrisen skal håndteres.

- Ingen må tro at alle disse problemene er løst med en gang regjeringen legger fram sin tilleggsmelding, sier hun.

Representanter for Venstre og KrF har tidligere sagt til Dagbladet at de tror forhandlingene om denne tilleggsproposisjonen blir særlig krevende på grunn av Frp.

- Nå gjør regjeringen det regjeringen mener er rett i den svært spesielle situasjonen som har oppstått. Vi må klare å håndtere både det kortsiktige og det langsiktige, og de svarene kommer når regjeringen er ferdig, slår Jensen fast.

MØTE OM SAMARBEID:
Krf-leder Knut Arild Hareide, Hans Olav Syversen (KrF), Bent Høie (H), statsminister Erna Solberg ,FrP-leder Siv Jensen og  Kjetil Solvik Olsen før møtet mellom de borgerlige partiene i Nydalen i dag.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
MØTE OM SAMARBEID: Krf-leder Knut Arild Hareide, Hans Olav Syversen (KrF), Bent Høie (H), statsminister Erna Solberg ,FrP-leder Siv Jensen og Kjetil Solvik Olsen før møtet mellom de borgerlige partiene i Nydalen i dag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!