Finansminister-Siv snur - ikke lenger villig til å bryte menneskerettighetene

Men forbeholder seg retten til å mene noe annet som Partileder-Siv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Finansminister Siv Jensen (Frp) snur: Hun er ikke lenger villig til å bryte menneskerettighetene i Krekar-saken. Det sa hun fra Stortingets talerstol i dag. 

- Som finansminister kan jeg slå fast at regjeringen legger Grunnloven og norsk lov, herunder menneskerettsloven, til grunn for sitt arbeid, sa hun.

Avklaringen kom som svar på et skriftlig spørsmål fra SV-leder Audun Lysbakken under Stortingets ordinære spørretime. Han viste til at finansminister tidligere denne måneden svarte bekreftende på om hun var villig til å bryte menneskerettighetene for å sette Krekar i forvaring.

- Det er et oppsiktsvekkende svar. Respekt for menneskerettighetene er jo det fundamentale skillet mellom det norske myndigheter skal stå for, og den fundamentalismen som Krekar representerer. Vil statsråden endre sitt svar, og med det bekrefte at regjeringen ikke er villig til å sette menneskerettighetene til side? lød SV-lederens spørsmål.

Frp-Siv står på sitt Siv Jensens avklaring kom likevel med et slags forbehold. Hun understreket at hun møter i Stortinget som finansminister, og at partilederen Siv Jensen fortsatt mener det Frp alltid har ment.

- Vår politikk og våre løsninger ligger fast. Og med bakgrunn i det denne saken gjelder, så har jeg lyst til å slå fast de to forholdene vi alltid har vært opptatt av. Det ene er at utsendelsesvedtaket skal effektueres så fort forholdene ligger til rette for det. Og det andre er at inntil utsendelse kan effektueres, så må vi ha på plass løsninger som trygger samfunnets interesse, sa hun.

Lysbakken var ikke helt fornøyd med det:

- Det er av svært stor betydning at vi ikke har en regjering som sier to forskjellige ting om sitt syn på noe så grunnleggende for det norske demokratiet som menneskerettighetene. Derfor er det spesielt om Siv Jensen forbeholder seg retten til å si en ting i stortingssalen og noe annet utenfor, sa han før han spurte om regjeringen kommer til å snakke med én stemme om menneskerettighetene framover.

- Regjeringen har én politikk, svarte Jensen før hun siterte fra Frp's partiprogram der det heter at partiet for grunnleggende menneskerettigheter.

- Men Fremskrittspartiet er også for å løse de nye sikkerhetsutfordringene Norge og Europa står overfor, og jeg håper i det minste at også Lysbakken er for å finne løsninger av hensyn til borgernes sikkerhet, avsluttet hun.

- En flau sak Da statsråden møtte pressen like etter spørretimen, ville hun verken svare ja eller nei på om hun er villig til å bryte menneskrettighetene, noe hun tidligere har svart på ja på to ganger tidligere.

Jeg mener jeg har vært klokkeklar. Vi forholder oss til menneskerettighetene. Grunnleggende menneskerettigheter tukler man ikke med, sa hun.

Overfor Dagbladet slår Lysbakken fast at finansministerens svar ikke er er særlig oppklarende.  

SNUR:  Finansminister Siv Jensen snur: Hun er ikke lenger villig til å bryte menneskerettightene i Krekar-saken. Det gjorde hun klart fra Stortingets talerstol i dag. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
SNUR: Finansminister Siv Jensen snur: Hun er ikke lenger villig til å bryte menneskerettightene i Krekar-saken. Det gjorde hun klart fra Stortingets talerstol i dag. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Det var et forsøk på tilbaketog, som endte i pinlig uklarhet. En flau sak for regjeringen, sier han.

Det var som opposisjonspolitiker i 2009 Frp lederen for første gang gjorde det klart hvor langt hun er villig til å gå i Krekar-saken.
 
- I aller ytterste konsekvens er jeg villig til å bryte menneskerettighetene for å få mulla Krekar ut av landet, sa hun til NRK Dagsrevyen den gang. 

I et TV 2-innslag 16. januar fastholdt Jensen altså standpunktet, da hun svarte kontant «ja» på spørsmål om hun er villig til å «sette menneskerettighetene til side» for å få satt Krekar i forvaring.

I etterkant har både statsminister Erna Solberg (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp) slått fast at norske regjeringer må følge det norske lovverket, som også menneskerettighetene er en del av.

Nedfelt i Grunnloven Både i Høyre og Frp's regjeringsplattform og i regjeringens samarbeidsavtale med KrF og Venstre heter det at henholdsvis regjeringen og samarbeidspartene «vil arbeide for demokrati og menneskerettigheter». Menneskerettighetene er også tatt inn i den norske Grunnloven.

Arbeiderpartiet har likevel stilt et skriftlig spørsmål til statsminister Erna Solberg (h) der justiskomiteens leder Hadia Tajik spør om «statsministeren kan forsikre at menneskerettighetene ligger til grunn for regjeringens - og alle statsrådenes arbeid».

Det spørsmålet har statsministeren overlatt til finansministeren å svare på.

Krekar er enn så lenge verken sendt ut av landet eller ut på landet. Denne uka skal Oslo tingrett avgjøre om vedtaket om å ilegge Krekar meldeplikt og tvunget opphold på i Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag er lovlig eller ikke.
  Frp-grasrota vil bryte menneskerettigheten En rundspørring Dagbladet har gjennomført blant Frp's medlemmer og tillitsvalgte viser at et klart flertall på Frp-grasrota er villig til å bryte menneskerettighetene i Krekar-saken.

Av de rundt 500 Frp-erne som har besvart undersøkelsen, svarer 65,3 prosent at de er villige til å bryte menneskerettighetene for å sende mulla Krekar ut av landet. Bare 23,1 prosent er ikke villig til dette. Resten har svart «vet ikke».

Ulf Leirstein, Frp's justispolitiske talsmann, mener tallene først og fremst speiler en utålmodighet i partiet, som han også deler.
    
- Det er ikke et eneste menneske i Frp som er villig til å bryte menneskerettighetene slik de selv forstår dem. Men menneskerettighetene er jus og, som alle lover, gjenstand for tolkning. Det er derfor vi har domstoler. Men hvis man tar utgangspunkt i medias svart/hvitt-framstilling, som heller ikke jeg deler, så er svaret: Ja, han burde blitt sendt ut i morgen, har han sagt til Dagbladet.