Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Finansminister?

Som finansminister vil Kristin Halvorsen lyde som en Jens Stoltenberg i opposisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VIL SV-LEDER

Kristin Halvorsen, født i Horten 2. september 1960, datter av direktør Leif Georg Halvorsen og lærer Marit Larsen, og med sosialpedagogikk og kriminologi fra universitetet, bli Norges neste finansminister? Det kan ikke utelukkes, men forutsetter følgende: Ap, SV og Sp må vinne valget og kaste den sittende regjering. Dessuten må minst to av de seirende partier, Ap og SV, bli enige om å danne en regjering med støtte fra et flertall på Stortinget. Videre må SV gjøre et bra valg og bli sterkt nok til å få denne tunge posten i forhandlinger med Ap. Får Ap 30 prosent og SV 10, daler sjansene for en finansminister Halvorsen.

DAGBLADET HAR TIDLIGERE

spådd henne i denne posisjonen i en tenkt oppstilling av en mulig trepartiregjering av Ap, SV og Sp. I går hadde VG et tosiders oppslag, basert på samtaler med en rekke sentrale kilder om at SV «krever» å få Halvorsen som finansminister. Internt i Ap, SV og LO har slik kabalgymnastikk pågått like lenge som planene om en sentrum-venstre-regjering har stått på dagsordenen. Selvsagt vil Ap, som det antatt største partiet, ha finansministerposten. Men partiet vil også ha statsministeren og utenriksministeren. Og Ap kan jo ikke få alle de tyngste postene i en samarbeidsregjering. Det skal de i så fall bli to om, for ikke å si tre, når Sp-leder Åslaug Haga melder seg på.

VEIEN FRAM

til en finansminister Halvorsen er imidlertid lang. Først må SV få tid til å smake på tanken internt, før det blir alvor. Og det blir det først hvis valget vinnes. Er finansministerposten SVs førsteprioritet? Og er det klokt av et sosialistisk parti å påta seg ansvar for en finanspolitikk som må meisles ut i samarbeid med et mektigere, og mer «ansvarlig» Ap i en global markedsøkonomi? I og med at SV for lengst har gått inn for et regjeringssamarbeid med Ap, må vi gå ut fra at den saken er klar. Ønsker man makt og ansvar framfor protest og opposisjon, er det like godt å besette selve maktbastionen for utformingen av økonomisk politikk. Det bekrefter forresten Hallgeir Langeland på SVs venstrefløy med rene ord overfor VG.

SÅ MÅ TANKEN

kjennes god og riktig i Ap-ledelsen, og seinere blant Ap's medlemmer og velgere. Den bør også falle i god jord hos LO-ledelsen og i LOs viktigste forbund. Det ville gjøre veien lengre og mer kronglete både for regjeringssamarbeid og for Halvorsen dersom Fellesforbundets Kjell Bjørndalen og LO-nestleder Roar Flåthen offentlig satte foten ned for en slik mulighet.

SÅ SKAL DETTE

testes på velgerne. Først i uforpliktende vendinger i form av spekulasjoner og meningsmålinger i avisene, seinere som en reell mulighet under valgkampen neste høst. Kan det norske folk tenke seg en finansminister fra SV? Hva vil skje med boligskatten? Og toppskatten? Og marginalskatten? Regjeringspartiene og Fremskrittspartiet vil bruke «finansminister Halvorsen» for alt hun er verdt som rød klut. Finansavisens Trygve Hegnar vil måtte bytte ut Øystein Djupedal med Kristin Halvorsen som elsket mobbeoffer i sine daglige kommentarer. Næringsliberalere av alle slag vil fortelle oss hvor galt det vil gå med Norge, med bedriftene, med arbeidsplassene, med renta, med kronekursen, med alt - hvis SV overtar styringen av Finansdepartementet. For hva har ikke SV foreslått i sine alternative budsjetter?

SPØRSMÅLET ER

om velgerne lenger lar seg skremme av Kristin Halvorsen. Rød klut er hun trolig bare for dem som vil framstille henne slik. For velgere flest er hun en tydelig sosialdemokrat som står for en annen økonomisk politikk enn dagens finansminister. Som finansminister vil Kristin Halvorsen lyde som en Jens Stoltenberg i opposisjon. Hun vil ikke og kan ikke føre noen annen politikk enn det hun og han og deres respektive partier er enige om. Men som SV-leder vil hun sørge for at en ny regjering ikke sklir rett inn det store, grå sentrum. For Ap vil det neppe være noe stort offer å overlate denne posten til Halvorsen. For SV vil regjeringsmakt uansett ha sin pris. Da kan man like godt bestyre skattkammeret.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media