Finansministeren maner til moderat lønnsoppgjør

Oslo (NTB-Svein Kristoffersen): Finansminister Gudmund Restad benyttet sin 60-årsdag til å oppfordre til et moderat lønnsoppgjør. Han mener at et moderat oppgjør er den eneste måten å hindre innstramninger i statsbudsjettet, som ble endelig vedtatt av Stortinget fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sine anslag legger regjeringen opp til et oppgjør med en lønnsvekst på 3,5 prosent, slik at reallønnsveksten blir på 1 prosent. Statistisk Sentralbyrå og Norges Bank mener imidlertid at årslønnene vil øke med henholdsvis 4,3 og 5 prosent.

- Det er viktigere enn noen gang at vi får et moderat lønnsoppgjør. Moderate oppgjør er intet stort offer for lønnsmottakerne. Erfaringene de siste årene viser at alle er tjent med dette, også lønnsmottakerne. Reallønnen har aldri vært så god som når oppgjørene har vært moderate, sa finansministeren fredag.

- Nå har regjeringen og Stortinget sørget for at to av elementene i den økonomiske politikken er på plass, pengepolitikken og finanspolitikken. Nå må partene i arbeidslivet ta sin del av ansvaret for at det tredje elementet faller på plass, sa Restad.

Forsvarlig

Restad er fornøyd med neste års statsbudsjett, som han fremholdt er forsvarlig selv om innstramningene er blitt to milliarder kroner mindre enn det regjeringen la opp til. Han tror ikke det vil bli nødvendig med innstramninger i revidert nasjonalbudsjett til våren dersom det ikke skjer ting som regjeringen ikke kan kontrollere. Slike faktorer er ifølge Restad utviklingen i internasjonal økonomi eller vårens lønnsoppgjør.

Finansministeren innrømmer imidlertid at temperaturen i økonomien er høy, men ikke overopphetet. Derfor understreker han også at det fortsatt er behov for å føre en stram økonomisk politikk.

Finansministeren sa også at budsjettet for 1999 vil bli preget av det samme, selv om forventningene om økte bevilgninger til mange gode formål er store.

- Det er ikke forsvarlig å bare legge inn nye utgifter for å innfri løfter uten å rydde plass for dem. Derfor må det prioriteres. Skal noe inn, må noe ut, understreket han.

Han er enig med dem som sier at man ikke bør ha overdrevne forventninger til om hva det vil være mulig å få til i sentrumsregjeringens første selvstendige budsjett i 1999, selv om det vil varsle andre prioriteringer enn Ap-regjeringens budsjett de siste årene.

Tror på Ap

Restad regner med at Ap ikke vil melde seg ut av budsjettbehandlingen neste år på samme måte som i høst.

- Det vil være en fordel å få til en dialog også med Ap. Det vil gi det beste resultatet. Partiet vil neppe sitte enda et år og bare se på budsjettbehandlingen. Jeg tror Ap vil være mer aktivt med når partiet har kvittet seg med prestisjen av å forsvare sitt eget budsjett, tror Restad.