Finansministeren maner til moderat lønnsoppgjør

Oslo (NTB-Svein Kristoffersen): Finansminister Gudmund Restad benyttet sin 60-årsdag til å oppfordre til et moderat lønnsoppgjør. Han mener at et moderat oppgjør er den eneste måten å hindre innstramninger i statsbudsjettet, som ble endelig vedtatt av Stortinget fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I sine anslag legger regjeringen opp til et oppgjør med en lønnsvekst på 3,5 prosent, slik at reallønnsveksten blir på 1 prosent. Statistisk Sentralbyrå og Norges Bank mener imidlertid at årslønnene vil øke med henholdsvis 4,3 og 5 prosent.

- Det er viktigere enn noen gang at vi får et moderat lønnsoppgjør. Moderate oppgjør er intet stort offer for lønnsmottakerne. Erfaringene de siste årene viser at alle er tjent med dette, også lønnsmottakerne. Reallønnen har aldri vært så god som når oppgjørene har vært moderate, sa finansministeren fredag.

- Nå har regjeringen og Stortinget sørget for at to av elementene i den økonomiske politikken er på plass, pengepolitikken og finanspolitikken. Nå må partene i arbeidslivet ta sin del av ansvaret for at det tredje elementet faller på plass, sa Restad.

Forsvarlig

Restad er fornøyd med neste års statsbudsjett, som han fremholdt er forsvarlig selv om innstramningene er blitt to milliarder kroner mindre enn det regjeringen la opp til. Han tror ikke det vil bli nødvendig med innstramninger i revidert nasjonalbudsjett til våren dersom det ikke skjer ting som regjeringen ikke kan kontrollere. Slike faktorer er ifølge Restad utviklingen i internasjonal økonomi eller vårens lønnsoppgjør.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer