FORKLARTE SEG: Christine Meyer forklarte seg i dag for Stortingets kontroll og konstitusjonskomite. Foto: Tomm W. Christiansen
FORKLARTE SEG: Christine Meyer forklarte seg i dag for Stortingets kontroll og konstitusjonskomite. Foto: Tomm W. ChristiansenVis mer

- Finansministeren tvang meg til å gå av

Tidligere SSB-direktør Christine Meyer sier hun ble utsatt for offentlig uthengning for at det skulle vises handlekraft, da hun måtte gå av som SSB-direktør i november i fjor.

(Dagbladet): Tidligere SSB-direktør Christine Meyer kom med skarp kritikk av finansminister Siv Jensen som arbeidsgiver, da hun ga sin forklaring til kontroll og konstitusjonskomiteen på Stortinget i dag.

Selv om hun formelt sa opp sin stilling, mener hun at hun ikke hadde noe valg.

- I realiteten tvang finansministeren meg til å gå av, uten hensyn til de lover og regler som gjelder for avslutning av arbeidsforhold i staten, sa Meyer da hun holdt sin innledning under høringen.

Meyer sa videre at hun følte seg utsatt for offentlig uthenging for at Siv Jensen skulle vise handlekraft.

- Jeg håper at den praksisen som ble gjennomført overfor meg, ikke blir gjentatt, sier Meyer.

- Ingen advarsler

I sin omorganisering av SSB ønsket Meyer blant annet å flytte rundt 30 forskere, blant dem innvandringsforsker Erling Holmøy, fra forskningsavdelingen til statistikkavdelingen.

Det fikk blant annet partene i arbeidslivet, anført av LO og NHO, til å advare. De var bekymret for om SSB i fremtiden ville kunne levere nødvendig bakgrunnsmateriale for lønnsoppgjørene i arbeidslivet.

I sin forklaring i dag, gjentok Meyer det hun har sagt hele tiden at Finansdepartementet ikke ba henne stoppe omorganiseringen, før det ble bråk rundt enkeltforskere som ble flyttet.

- Det var ingen advarsler om at vi skulle stoppe prosessen om omorganisering, sier Meyer.

Dette er det motsatte av det finansminister Siv Jensen hevder. Ifølge Jensen fikk Meyer gjentatte advarsler, før hun til slutt måtte «trekke i nødbremsen».

- Uheldig tidspunk

Da Jensen til slutt ba henne stoppe prosessen på senhøsten i fjor, var det på et svært uheldig tidspunkt sier Meyer. Hun mener finansdepartementet burde ha stoppet omorganiseringen tidligere.

- Da det kom, så kom det seint, og det var på et uheldig tidspunkt. Det hadde vært bedre om de hadde bedt oss om å stoppe dette tidligere, sier Meyer, som mener hun også ble utsatt for politisk press når det kom til innvandringsstatistikk og plassering av enkeltforskere.

- Forsto ikke oppdraget

Selv om det er finansministerens og finansdepartementets rolle som er tema for høringen, har det kommet mye, sterk kritikk av Meyer så langt i høringen.

Den sterkeste kritikken har kommet fra NHOs sjefsøkonom Øistein Dørum.

- Det virket ikke som Meyer forsto samfunnsoppdraget, sier han.

Fra sin tidligere forskningsdirektør Kjetil Telle fikk Meyer derimot støtte til sin forklaring. Telle sier at det var et godt samarbeid mellom SSB og finansdepartementet helt til mandatet sprakk i slutten av oktober.