Finansministeren vil ha norsk løsning

Den finske finansgiganten Sampos tilbud om oppkjøp av Storebrand blir ikke møtt med åpne armer av norske politikere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og et bredt flertall i Stortinget mener at Storebrand bør forbli på norske hender.

Samtidig håper DnB fortsatt på en fusjon med Storebrand, og mener at den økonomiske forskjellen mellom tilbudene fra Sampo og DnB er minimal.

Storebrands styreleder Leiv L. Nergaard slår derimot fast at Sampos tilbud er det beste, både strategisk og industrielt.

Skeptisk finansminister

Finansministeren sier rett ut at Storebrand bør bli på norske hender. Han vil ikke kommentere om regjeringen eventuelt vil stoppe et utenlandsk oppkjøp ved hjelp av ervervsloven eller om det er aktuelt å skyte inn mer statlig kapital dersom DnB og Storebrand slås sammen.

- Det vil ikke være riktig av meg å kommentere problemstillingen med bruk av ervervsloven på dette tidspunkt. Mener DnB det er behov for mer statlig kapital, regner jeg med at styret tar det opp med Bankinvesteringsfondet, sier Schjøtt-Pedersen til NTB.

Finansministeren fastholder at selv om det foreligger et høyere tilbud til Storebrands aksjonærer, er det å foretrekke at selskapet forblir på norske hender.

Det henger sammen med at selskapet er et stort finansielt konsern som betyr mye for det norske finansmarkedet i tillegg til at Storebrand gjennom sine aktiviteter og kapitalplasseringer har stor betydning i norsk næringsliv, påpeker han.

Sampo best

Storebrands styreleder Leiv L. Nergaard slår fast at Sampos tilbud er klart best. Bare to av konsernets ni styremedlemmer stemte imot.

- Prisen er meget viktig, selv om den ikke utgjør hele grunnlaget for å vurdere tilbudet, sa han på en pressekonferanse mandag.

Tilbudsprisen er på 75 kroner for hver Storebrand-aksje, noe som verdsetter det norske selskapet til 20,8 milliarder kroner. Dette er 31 prosent over den gjennomsnittlige sluttkursen den siste måneden.

DnB håper

DnB håper fortsatt på fusjon med Storebrand. Banken vil ikke starte budkrig mot Sampo, men mener den økonomiske forskjellen mellom tilbudene er minimal.

- Vårt tilbud til Storebrand om fusjonsforhandlinger står ved lag. Vi trekker ikke tilbake invitasjonen selv om gjestene utsetter ankomsten, sa DnBs konsernsjef Svein Aaser til pressen mandag ettermiddag.

Bankledelsen mener at Sampos tilbud om 75 kroner per aksje ikke direkte kan sammenlignes med DnBs forslag til fusjon, og understreker at DnB ikke har lagt inn noe oppkjøpstilbud.

- Vi foreslår en fusjon med oppgjør i aksjer. Sampo legger inn bud på Storebrand-aksjene som vil gi selgerne en utbytteskatt på 28 prosent. Det er altså en betydelig skattefordel ved fusjon, som jeg tror vil ha betydning for mange langsiktige eiere, sier Aaser.

(NTB)