TAR PAPPA-PERM: Fedre som jobber i finanssektoren er ivrigst til å ta ut pappapermisjon. Dårligst er eiendomsmeklere.
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
NB! Modellklarert
TAR PAPPA-PERM: Fedre som jobber i finanssektoren er ivrigst til å ta ut pappapermisjon. Dårligst er eiendomsmeklere. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX NB! ModellklarertVis mer

Finanspappaene tar mest perm

Mens de dårligste er i kommunikasjonsbransjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En ny undersøkelse fra Nav viser valg av yrke påvirker hvor mye man tar ut i fedrekvote og permisjon. Fedre som jobber i finans- og forsikringsvirksomhet er blant de ivrigste til å ta ut foreldrepermisjon.

- Det er jo utrolig bra! Så finanspappaen er den nye moderne mannen, sier kjønnsforsker Jørgen Lorentzen til Dagbladet.

- Finansfedrene ser vel hva slags gode det er å få såpass med tid sammen med barna. Foreldrepermisjon er et udelt gode for menn og kvinner.

- Bør deles liktI februar i fjor lagde Aalesund-helten Tor Hogne Aarøy oppstandelse da han meldte forfall til landslaget og takket nei til å vise seg fram for Drillo. Samboeren Cornelia hadde termin, og selvsagt skulle han få med seg fødselen.

I dag er han pappa til to døtre, ei på fire år og ei 14 måneder. Dessuten er han toppscorer i tippeligaen for Aalesund.

Aarøy er en av de mange fedrene som gjerne skulle tatt ut mer foreldrepermisjon.

- Jeg ser ingen grunn til at mødrene skal ha rett til hele permisjonstida. Den bør være delt helt likt, sier Aarøy til Dagbladet.

- Hadde jeg vært i et annet yrke, hadde jeg tatt ut mer enn bare kvoten. Jeg tok ut hele kvoten med den første ungen i ferien, men den andre kom midt i sesongen, så da ble det vanskelig.

Hva slags yrke far har, har mye å si for om han tar ut pappapermisjon og velger å være hjemme med barna, viser Navs undersøkelse. I finans- og forsikringssektoren og i overnattings - og serveringsvirksomhet er det hele 77 og 76 prosent av fedrene som tar ut foreldrepenger.

På bånnBlant menn i reisebyrå, arrangørvirksomhet, vakttjenester og etterforskning er det bare halvparten av fedrene som tar ut pappaperm.

Aller dårligst an ligger fedrene i informasjon- og kommunikasjonbransjen. Der er det under halvparten, 49 prosent, av fedrene som benytter seg av permisjonstida.

- Det er overraskende at den bransjen kommer så dårlig ut. Man tror jo gjerne det er moderne mennesker som vil ta ut de rettighetene man har, sier Jørgen Lorentzen.

Navs næringskategori informasjon- og kommunikasjonsbransje er forlagsvirksomhet, film, tv, radio, telefoni, informasjonsteknologi og øvrige informasjonstjenester.

Til sammenligning tok 63 prosent av alle fedre ut pappaperm i 2007.

Meklerpappa på bånnDet er også store forskjeller på hvor lang foreldrepermisjon fedrene tar ut. De fedrene som tar ut lengst permisjon jobber med undervisning, helse- og sosiale tjenester eller i offentlig administrasjon. Også fedre i forsvar og forsikringsbransjen tar ut lang permisjon. I snitt viser Navs næringsstatistikk at disse fedrene tar ut i snitt 42 dager, noe som utgjør litt mer enn 8 uker.

- Tallene bygger opp under tidligere undersøkelser fra NAV. Men selv om fedrenes yrke har innvirkning på permisjonens lengde, er det faktisk mors arbeidstilknytning som har sterkest innvirkning på hvor lang permisjon far tar ut, sier Hilde Olsen, direktør i Nav.

Eiendomsmeklere kommer på en solid bunnplassering av fedrene som tar ut foreldrepermisjon. I snitt tar de ut 33 dager permisjon.