KREVER HANDLING: Høyres nestleder Jan Tore Sanner er en av flere oppopsisjonspolitikere som krever hastemøte fra Norges Bank. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
KREVER HANDLING: Høyres nestleder Jan Tore Sanner er en av flere oppopsisjonspolitikere som krever hastemøte fra Norges Bank. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

Finanspolitikere vil framskynde rentemøtet

Vil ha renta ned neste uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finanspolitikere fra KrF, Fremskrittspartiet og Høyre mener at Norges Bank allerede til uken må sette ned renten på et ekstraordinært rentemøte.

Både LO og NHO vil ha et betydelig rentekutt før jul, og NHO-sjefen Finn Bergesen mener sentralbanksjefen bør handle med en gang. Han får støtte fra blant andre økonomiprofessor ved Universitetet i Oslo, Karen Helene Ulltveit-Moe. Også flere av finanspolitikerne på Stortinget mener at Norges Banks neste rentemøte 17. desember må framskyndes.

- Det hadde vært en riktig julegave akkurat nå. Det er ingen grunn til å vente med å sette ned styringsrenten, sier Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Ulf Leirstein til NTB.

Han mener at Norges Bank bør komme med et skikkelig rentesjokk og anbefaler sentralbanksjef Svein Gjedrem å senke styringsrenten med 1,5 prosentpoeng. Styringsrenten er nå på 4, 75 prosent.

- Det ville fått markedet til å reagere slik at vi får ting i gang igjen. Vi har ingen tid å miste, sier Leirstein.

- På sin plass

Torsdag satte Den europeiske sentralbanken ned styringsrenten med 0,75 prosentpoeng til 2,5 prosent, britene sin styringsrente med 1 prosentpoeng til 2 prosent, mens svenskene gjennomførte et rekordstort rentekutt med 1,75 prosentpoeng, til 2 prosent.

Kristelig Folkepartis finanspolitiske talsmann, Hans Olav Syversen, mener at det ikke er noen grunn til at Norge skal være senest ute med å sette ned renten og råder sentralbanksjefen til å vise at han er våken.

- I en situasjon der økonomien er preget av mye psykologi, hadde det vært på sin plass å vise at man er våken og ikke hele tiden føle seg tvunget til å følge oppsatt møteplan, sier Syversen til NTB.

Jan Tore Sanner, Høyres finanspolitiske talsmann, mener at problemet er at alle venter på alle.

- Mens andre regjeringer setter i verk krisetiltak og rentekutt i god tid før jul, sitter den norske regjeringen med hendene i fanget. Det er derfor viktig at sentralbanken ikke viser samme handlingslammelse som regjeringen, sier Sanner til NTB.

Pengemarkedet

Men det er lite som tyder på at sentralbanken vil framskynde sitt rentemøte.

- Vi forholder oss til det oppsatte rentemøtet 17. desember, sier kommunikasjonsdirektør Siv Meisingseth i Norges Bank.

Tidligere i høst var det et ekstraordinært rentemøte 15. oktober. Møtet ble varslet etter at nordamerikanske og europeiske sentralbanker kom med store rentekutt. Den gangen ble et ordinært hovedstyremøte i Norges Bank omgjort til et ekstraordinært rentemøte. Ifølge Meisingseth er det ikke berammet noe nytt hovedstyremøte før 17. desember.

Et av de største problemene i den norsk økonomien har vært at selv om styringsrenten er satt ned, så har pengemarkedsrenten fortsatt holdt seg høy. De siste dagene har imidlertid pengemarkedsrentene falt. Det kan være et signal fra markedet om økte forventninger til større rentekutt fra Norges Bank.

(NTB)