Finanspolitikk

De rødgrønne har allerede kostet finansfolket dyrt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da investoren Jan Haudemann-Andersen våknet opp mandag morgen til meningsmålinger som viste at RV kunne få to representanter på Stortinget, fikk han panikk. Mens resten av landet satt klistret til TV-skjermen samme kveld, prøvde Haudemann-Andersen å kvitte seg med to millioner aksjer i PA Resources. Selv med rabatt, klarte han ikke å finne en kjøper. Da det mislykte salget ble kjent, falt selskapets markedsverdi med en halv milliard kroner, ifølge Dagens Næringsliv.Det var ille nok om det ble rødgrønn seier, men enda verre med RV på vippen, mente finansmann Haudemann-Andersen. Det er klart. Bare noen dager tidligere hadde riktignok Torstein Dahle beroliget landets kapitalister. RV kommer neppe i en posisjon hvor vi får makt til å konfiskere eiendom, bemerket han lakonisk til Oddvar Stenstrøms opphisselse over revolusjonært tankegods i partiprogrammet. Men hvem vet hva kameratene Dahle og Folkvord kunne ha tvunget Jens Stoltenberg til å finne på?

Ingenting, er svaret. Og det vet de fleste som følger med i politikk. Men det gjør sjelden finansfolk. Haudemann-Andersens forklaring på at han ønsket «å gjennomføre en viss porteføljetilpasning», som han kaller salg av aksjer for 224 millioner kroner, avslører hvorfor. Det eneste som betyr noe, er hvordan markedet reagerer. Eller mer bestemt, hvordan aktørene tror markedet reagerer. Hvis tilstrekkelig mange hadde hatt samme magefølelse som Haudemann-Andersen, ville det brutt ut panikk på børsen. RV på vippen! Selg!Finansfolks syn på politikk er i korthet at politikere er inkompetente imbesiller, som må slutte å stikke nesa i deres business. La dem holde på med helse og skole og sånn, men ligg unna markedet. Men selv om finansfolk misliker politisk innblanding, kvier ikke de seg for å blande seg inn i politikken.

På slutten av 1990-tallet rykket en gjeng finanstopper ut mot daværende næringsminister Lars Sponheim. Mannen hadde ikke filla peiling på det næringslivet han var satt til å regjere. Selv en Ap-regjering med Jens Stoltenberg hadde vært bedre enn sentrumsregjeringen. Da en av kritikerne ble spurt hvem som ledet Stortingets finanskomité, svarte datagründeren Tom Adolfsen at det måtte være finansministeren eller sjefen selv, Kjell Magne Bondevik. Hvor stort statsbudsjettet var, hadde ikke han filla peiling på.Ved årets valg syntes finansfolk at Lars Sponheim tross alt var bedre enn alternativet. Stem taktisk, stem Venstre, oppfordret investoren Ola Mæle uten å ane hva han satte i gang. Panikkslagne Høyre-folk prøvde forgjeves å snu stemmeskiftet. Nå er Høyre desimert og Venstre inne med en stor gruppe i opposisjon. Uflaks, som Severin Suveren sier.

Finansfolk har all grunn til å frykte en rødgrønn regjering. Eller en hvilken som helst regjering, for den saks skyld. Er det noe investorer er redde for, så er det hva de ikke vet.