FORSVARER: Mette Yvonne Larsen forsvarer den tiltalte finansprofilen i Oslo tingrett. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
FORSVARER: Mette Yvonne Larsen forsvarer den tiltalte finansprofilen i Oslo tingrett. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpixVis mer

Finansprofil nekter straffskyld etter champagnevold: - Han angrep meg som et vilt dyr

Hevder i retten forretningsadvokat var den aggressive part i basketak under innflyttingsfest på Frogner. - Oppspinn og løgnaktig, sier advokaten.

Den tiltalte finansmannen (47) dukket opp i Oslo tingrett i dag i olabukse, joggesko, grå skjorte og med en caps fra en prestisjefull amerikansk finansskole.

Der nektet mannen, som oppgir å være selvstendig næringsdrivende, straffskyld for grov kroppsskade mot en kollega i finansbransjen.

Mannen har vært taus i saken siden kort tid etter hendelsen skjedde i oktober 2016, og det har vært særdeles stille fra begge parter.

Champagneglass

Ifølge tiltalen slo og/eller stakk han den fornærmede mannen, en 57 år gammel forretningsadvokat, flere ganger i ansiktet, halsen og på kroppen på en innflyttingsfest på Frogner i Oslo.

Gjenstanden skal ha vært et champagneglass. Fornærmede fikk et kutt i kinnet på rundt fire centimeter. I tillegg fikk han kutt i halsen, på brystet og mageområdet.

I retten i dag forklarer tiltalte seg i detalj om hendelsen på festen i 2016. Ifølge han var fornærmede «tydelig ute av det» da de to snakket sammen først på festen.

AKTOR: Renate Myhre Medby.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
AKTOR: Renate Myhre Medby. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge han skal den fornærmede 57-åringen ha begynt å snakke om yngre og eldre damer og at han foretrekker yngre.

- Det er blitt en sjargong blant disse gutta - 60-åringene i finansmiljøet - at damer over 40, det er lik, sier tiltalte under aktors utspørring.

Den fornærmede reagerer sterkt på tiltaltes uttalelser i sin forklaring.

- Han hevder jeg skulle ha uttalt meg ufordelaktig og nedlatende om kvinner og kvinners alder. Jeg har kanskje fleipet fordi jeg har flere venner som har skilt seg og giftet seg med yngre kvinner. Dette er et forsøk fra tiltalte, i desperasjon, på å komme med flere falske og gufne kommentarer som ikke har noe relevans for saken, sier den fornærmede forretningsadvokaten.

Han mener videre at deler av tiltaltes forklaring er «løgnaktig» og «oppspinn».

- Illsint

I sin frie forklaring forklarer tiltalte hva som skjedde etterpå og hvordan de begynte å krangle rundt 21.30 den kvelden.

- Jeg kommentere: «Det hadde ikke Donald Trump klart å si engang», før jeg gikk videre til en gruppe damer på rundt 40 år. Han kom bort dit da jeg sa til kvinnene: «Han er for gammel for dere, jenter, han skal snart dø.» Da eksploderer han. Han er illsint og skjeller meg ut etter noter. Han sier jeg er en fattiglapp, ikke har fått til noe og er bare en taper, sier tiltalte, som beskriver den andre mannen som aggressiv.

- Da sa jeg: «Jeg er i hvert fall ikke noe løpegutt». Da slår han meg hardt i brystet med håndflata og spenner beinet på meg så jeg detter. Jeg tar med meg en høyttaler og lander i en sofa, forklarer den tiltalte 47-åringen.

Andre personer grep da inn i hendelsen og de to ble skilt. Ifølge den fornærmede forretningsadvokaten (57) var hendelsen i andreetasjen udramatisk. Han sier de to diskuterte og kranglet forretningslivet før det ble knuffing.

- Han datt med stumpen rett ned på denne sofaen. Det var helt uskyldig knuffing. Han kan umulig ha blitt påført noen skader ved det, sier han.

Ifølge han gikk selskapet normalt videre, mens noen i nærheten skal ha bedt dem om å roe seg ned.

- Skal helt klart slåss

Men det var etter det, i husets førsteetasje, den sentrale hendelsen i tiltalen fant sted.

- Jeg står nede, mens han skriker: «Bli med utafor». Han skal helt klart slåss. Jeg prøver å overse ham og snur ryggen til ham. Det provoserer ham tydeligvis, så han tar slåsskampen inne. Han flyr på meg, tar tak i skjorta mi, og kliner meg inn i veggen og smeller hodet mitt i en murvegg, sier tiltalte.

Den fornærmede mannen er totalt uenig om hva som skjedde i førsteetasje på festen.

- Jeg sa: «Da kan vi gå utenfor å bli ferdig med den diskusjonen». Å slåss er ikke min stil. Han kom med kommentar som gjør at jeg reagerer med å ta tiltalte i skjortekragen og si: «nå må du gi deg». I det øyeblikket jeg tar tak i han, tar han et glass han har i høyrehånda og smukker det i ansiktet mitt på sida. Glasset knuser i kinnet mitt, sier han.

- Angrep meg som et vilt dyr

Tiltalte forklarer at han rykket sine egne armer oppover for å få bort den andre mannen. Det var slik også fornærmede skal ha fått glasset i hodet og halsen. Ifølge tiltalte knuste glasset trolig da.

Det var i den episoden fornærmede skal ha blitt skadd. Tiltalte sier han ikke oppfattet at den andre mannen var skadd, selv om han ifølge tiltalen slo og/eller stakk fornærmede i ansiktet, halsen og på kroppen med et glass. I avhør sa også mannen at han skjønner at fornærmede kan ha fått skader i ansikt og hals.

- Jeg merker også at jeg får et stikk i halsen etter at glasset er knust. Jeg får et ganske stygt kutt og to-tre stikk rett over bukselinningen, sier han.

- Jeg gikk inn på et rom ved siden av og kikket meg i speilet. Jeg var blodig og skjorta mi var gjennomvåt av blod, sier den forretningsadvokaten.

Fornærmede har tre arr i ansiktet og flere arr på halsen, brystet og magen etter hendelsen. Han reiste rett til klinikken Volvat, før han ble sendt til Ullevål sykehus, der han ble operert og sydde over 70 sting den natta.

Tiltalte er imidlertid klar på at han ikke var den aggressive.

- Han angrep meg som et vilt dyr, sier tiltalte om fornærmede.

- Munnhoggeri

Den tiltalte og fornærmede har kjent hverandre i flere år.

Aktor i saken, Renate Myhre Medby, sier i retten at de to mennene først skal ha kranglet i andreetasjen i boligen.

- Det skal de ha knuffet og dyttet på hverandre. Vi vet fornærmede skal ha dyttet tiltalte slik at han mistet balansen, falt bakover, over en sofa og i en høyttaler, eller omvendt. Der hevder tiltalte han pådro seg et ribbeinsbrudd, sier Medby i retten.

- Tiltalte gikk etter hvert ned til førsteetasje. Da fornærmede kom ned ble det munnhoggeri. Fornærmede tok tak i skjortekragen på tiltalte og ba ham bli med ut. Derfra er det ulike forklaringer om hva som skjedde, sier Medby.

Politiet mener imidlertid det var da den tiltalte finansmannen slo fornærmede i ansiktet med et champagneglass.

- Det var et basketak hvor tiltalte minst en gang skal ha stukket mot hals, bryst, og overkropp, sier hun.

- Tiltalte har skader

- Det vil ikke bli bestridt at det foregikk en hendelse den kvelden. Det vil heller ikke bli bestridt at fornærmede har fått skader. Det er også dokumentert at tiltalte fikk skader. Han fikk ribbeinsbrudd, kutt, skader i en fot og kutt i hodet. To personer har fått skader av ulik art, sier mannens forsvarer Mette Yvonne Larsen i Oslo tingrett.

Hendelsen skjedde i oktober i 2016 på en innflyttingsfest hos en kjent mekler i en bolig til over 20 millioner på Oslos beste vestkant.

RÅDGIVER: Ellen Holager Andenæs (t.v.) er fornærmedes juridiske rådgiver i saken.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
RÅDGIVER: Ellen Holager Andenæs (t.v.) er fornærmedes juridiske rådgiver i saken. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

Hun sier forsvaret vil hevde at tiltalte handlet i nødverge.

Ellen Holager Andenæs, som er fornærmedes juridiske rådgiver, er til stede i retten i dag. Hun har tidligere ikke ønsket å kommentere saken.

Motanmeldelse

Kort tid etter hendelsen anmeldte 57-åringen finansmannen for vold. Finansmannen som nå er tiltalt gikk også til anmeldelse av fornærmede i straffesaken. Tiltaltes anmeldelse ble henlagt av politiet. Henleggelsen ble påklaget av den tiltalte, men både statsadvokaten og riksadvokaten opprettholdt henleggelsen.

I retten vil vitneforklaringer fra en lang rekke finansprofiler trolig bli avgjørende. Fornærmede og tiltalte har helt ulik oppfatning om hva som har skjedd, og vitneforklaringene blir derfor sentrale.

I tillegg er det kalt inn en rekke leger i saken.