Finanstilsynet er ikke redd for at flere kjøper boliger for å leie ut

Heller ikke den gjentatte advarselen mot å regulere hele boligmarkedet ut fra rene Oslo-problemer får gehør i Finanstilsynet.

BOLIG: Hvis Finanstilsynet hadde ment at boligkjøp for utleie var et problem i dagens boligmarked, ville det kommet forslag om innstramminger, forsikrer direktør for bank- og forsikringsvirksomhet i Finanstilsynet, Emil Steffensen. Foto: Are Haram / Finansavisen
BOLIG: Hvis Finanstilsynet hadde ment at boligkjøp for utleie var et problem i dagens boligmarked, ville det kommet forslag om innstramminger, forsikrer direktør for bank- og forsikringsvirksomhet i Finanstilsynet, Emil Steffensen. Foto: Are Haram / FinansavisenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Finans Norge arrangerte onsdag boligkonferanse der hovedhensikten var å belyse hvorfor Finanstilsynets forslag til innstramminger i boliglånsforskriften ikke er riktig medisin.

Her kom det blant annet frem at Emil Steffensen, direktør for bank- og forsikringsvirksomhet i Finanstilsynet, ikke er bekymret for at flere kjøper boliger for utleie, skriver Finansavisen i dag.

Heller ikke den gjentatte advarselen mot å regulere hele boligmarkedet ut fra rene Oslo-problemer får gehør i Finanstilsynet.

– Det er sterk boligprisvekst i mange regioner utenfor Oslo. Dette er ikke et Oslo-fenomen alene, selv om prisveksten i Oslo er ekstremt høy. Og det er ikke sikkert at vi har boligprisvekst ut fra fundamentale faktorer alene, sier Steffensen til avisen.

Han understreker at tiltak for å påvirke kredittsiden alene ikke er nok.

– Vi trenger tiltak også på boligtilbudssiden, men slike tiltak tar tid, sier han.

Ny undersøkelse

Om to uker kommer årets utgave av Finanstilsynets boliglånsundersøkelse.

– Du antyder at den ikke vil vise vesentlige endringer fra forrige undersøkelse hva angår en strammere kredittpraksis. Den strammere kredittpraksisen har til nå ikke vært i stand til å hindre stigende boligprisvekst?

– Da vi la frem forslaget til ny boliglånsforskrift sa vi at, basert på blant annet boliglånsundersøkelsen 2015 og rapportering fra bankene, så var det tegn til noe strammere kredittpraksis. Vi kommer mer detaljert tilbake til hva den nye undersøkelsen viser, men vi ser ikke store endringer i dette bildet, sier Steffensen til Finansavisen.

– Vi har også sagt at vi mener boliglånsforskriften er nødvendig og at den har effekt. Den er ikke nok til å stanse boligpris- og kredittveksten, men forskriften kan dempe veksten. Forskriften har bidratt til at kredittveksten er lavere enn den ellers ville vært, men spørsmålet er om det er nok. Når vi har foreslått å stramme til forskriften, så tyder det på at vi mener det kan gjøres mer, legger han til.

Kjøp for utleie OK

– Er boliglånsforskriften tilstrekkelig presis og effektiv i forhold til lån med tanke på utleie, altså kjøp av bolig nummer to og tre eller i forhold til profesjonelle aktører?

– I forskriften er det ikke pr. i dag noe som adresserer bolig nummer to og tre direkte. Vi har ikke foreslått det. Vi har oversikt over hvor stor andel av boliglånene som går til kjøp av bolig to og tre, og det er en del, men det har ligget rimelig stabilt, ifølge tall frem til og med 2015, sier Steffensen til avisen.

– Men er det ønskelig med mer treffsikre virkemidler på denne delen av lånene?

– Vi har som sagt ikke foreslått tiltak her.

– Har dere mulige virkemidler tilgjengelig?

– Vi kunne gjort det, som i noen andre land, hvor kravene er differensiert etter om man låner til bolig nummer en, to eller tre. Det er mulig, men vi har altså ikke foreslått det, sier han.

Flere økonominyheter

Dette er den største risikoen for gullprisen
Oljemarkedet på vei til å hente seg inn
Satser på mote, skog og eiendom