HEVER EGENKAPITALKRAVET:  Finanstilsynet gjør det vanskeligere for nyetablerere og økonomisk vanskeligstilte å få lån, mener Eigir Mobanken i Husbanken. 
FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
HEVER EGENKAPITALKRAVET: Finanstilsynet gjør det vanskeligere for nyetablerere og økonomisk vanskeligstilte å få lån, mener Eigir Mobanken i Husbanken. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.Vis mer

Finanstilsynet gjør det vanskeligere å få startlån

Har du slitt med å oppfylle kravet til egenkapital, må du se enda lenger etter boligdrømmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Finanstilsynet har tidligere varslet at de ville heve egenkapitalkravet på boliglån generelt fra 10 til 15 prosent. Når man også vil innføre dette på Startlånet, som tidligere har hatt fritak fra regelen, betyr det at mange færre kan motta det, sier Eigir Moberg i Husbanken til Adresseavisen.

Kravet vil få store konsekvenser for hvordan lånet kan brukes til å hjelpe nyetablerere og økonomisk vanskeligstilte, mener Moberg.

I tillegg til at Finanstilsynet hever kravet til egenkapital, forsvinner også muligheten til å låne penger fra kommunen og bruke Startlånet for å bruke dette som egenkapital.

- Nå blir det kanskje viktigste virkemidlet vi har for bosetting av unge og økonomisk vanskeligstilte påvirket, sier Moberg.

Finanstilsynet innfører de nye, strenge kravene fordi de mener at prisveksten på boliger og husholdningenes gjeldsgrad utgjør en fare for at det bygger seg opp en systemrisiko i hele økonomien.

- Vi mener at alle lån må omfattes av de nye kravene hvis tiltakene skal få ønsket virkning, nemlig å få ned boligprisene og gjeldsgraden i husholdningene, sier fungerende direktør for finans- og forsikringstilsyn i Finanstilsynet, Erik Lind Iversen til avisa.

(NTB)