Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Finanstilsynet har aldri anmeldt noen for hvitvasking

Frykter Norge blir frihavn for kriminelle penger.

HAR IKKE ANMELDT FOR HVITVASKING: Finanstilsynet. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
HAR IKKE ANMELDT FOR HVITVASKING: Finanstilsynet. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norge gjør en for dårlig jobb med å stoppe hvitvasking, og svikter i jakten på kriminelle penger. Det er to av hovedkonklusjonene i en ny rapport fra Financial Action Task Force (FATF), OECDs spesialorgan for å kartlegge tiltak og arbeid mot hvitvasking.

FATF mener det er behov for «store forbedringer» på 9 av 11 områder når det kommer til effektivitet, og at hvitvaskingsproblematikken er for lite prioritert i politiet og tilsynsmyndighetene. I tillegg konkluderer granskerne med at vi blant annet er for dårlige til å hindre terrororganisasjoner i å samle inn og flytte penger, at det er for dårlige varslingsrutiner og at det det er for få som straffeforfølges for hvitvasking i Norge.

Norge får skryt på enkelte punkter, men de positive sidene undermineres av de negative, konkluderer FATF.

Sven Arild Damslora, førstestatsadvokat i Økokrim, sier de frykter at Norge kan bli brukt som transittland for svarte penger hvis rutinene ikke bedres.

- Hvis vi ikke jobber ordentlig med dette, kan vi bli en frihavn for utbytte fra kriminalitet. Derfor er vi veldig opptatt av at aktørene skal ha en offensiv tilnærming til dette, sier Damslora.

Spania fikk langt bedre tilbakemeldinger enn Norge da FATF publiserte en rapport om dem 5. desember.

Svikter Den ferske rapporten slår fast at Finanstilsynet svikter i arbeidet mot hvitvasking, og at de selv erkjenner at de ikke er på nivået de bør være. Det konstateres også at Finanstilsynet ikke har anmeldt en eneste hvitvaskingssak noen gang. Lovverket har gitt dem mulighet til å gjøre det de siste 20 årene.

- De har ikke reagert med noe annet enn skriftlige advarsler, heter det i rapporten.

Finans Norge, hovedorganisasjon for finansnæringen i Norge, etterlyser selv et mer aktivt Finanstilsyn.

- Vi har etterlyst et tettere samarbeid med Finanstilsynet, sier Else Lund, advokat og fagsjef i Finans Norge.

Konkurransefortrinn Lund sier finansinstitusjoner kan oppleve det som frustrerende at Finanstilsynet ikke følger opp bransjen godt nok.

- Bransjen etterlyser først og fremst veiledning. Det er krevende for næringen hvis de som ikke følger regelverket ikke blir fulgt opp. De kan få et konkurransefortrinn. Kundene merker det også, fordi institusjonene som følger regelverket nøye må være strengere med kundene sine, sier Lund.

Hun sier det kan få alvorlige konsekvenser hvis arbeidet mot hvitvasking ikke gjøres godt nok.

- Hvis det ikke tas tak i, vil den svarte økonomien øke, og det kan skape ustabilitet i finansmarkedene. Hvis det er mye svarte penger i omløp, har man ikke kontroll på hvor pengene kommer fra eller hvem pengene går til, sier Lund.

Økokrim-førstestatsadvokat Sven Arild Damslora sier det er flere bransjer som ikke er gode nok til å varsle om mistenkelige pengeoverføringer.

- Vår generelle erfaring er at det er en del bransjer som kunne hat mer kunnskap og mer oppmerksomhet på dette feltet. Vi opplever at det underrapportering fra revisorer, regnskapsførere og advokater, sier Damslora til Dagbladet.

- Gjennomgår nøye Finanstilsynet sier de vil følge opp FATFs anbefalinger.
 
- Finanstilsynet vil gjennomgå FATFs rapport nøye, og vil følge opp FATFs anbefalinger som gjelder Finanstilsynets fagområde på en hensiktsmessig måte, skriver finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen i en e-post til Dagbladet.
 
Finansdepartementet har varslet at de oppretter et nytt lovutvalg for å forberede ny hvitvaskingslov blant annet for å følge opp FATFs anbefalinger, og at det opprettes et kontaktforum for samordning av tiltak mot hvitvasking og terrorfinansiering.
 
- Finanstilsynet legger vekt på å ha et godt samarbeid med Finans Norge om arbeidet med å motvirke hvitvasking og terrorfinansiering, og vil i den sammenheng  nøye vurdere finansnæringens forslag til tiltak som kan skjerpe næringens etterlevelse av hvitvaskingsregelverket, skriver Balterzen.

- Oppfyller kravene Justisdepartement sier de har økt innsatsen på hvitvaskingsområdet.

- Vi har stor oppmerksomhet på bekjempelse av økonomisk kriminalitet, og vi har løftet kampen mot hvitvasking. Men vi ser at det er rom for å strekke oss enda mer for å komme helt til topps, sier Hans Røsjorde, statssekretær i Justisdepartementet, til Dagbladet.

- Vi registrerer det også som positivt at FATF anerkjenner at vi i all hovedsak oppfyller de internasjonale kravene når det gjelder lovverket og rammene, og at de særlig er fornøyd med arbeidet med å stoppe terrorfinansiering, sier Røsjorde.

Lik Dagbladet på Facebook