DYRERE: Morten Baltzersens forslag vil gjøre det dyrere å ansette kvinner enn menn. 
Direktør i Finanstilsynet Morten Baltzersen 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
DYRERE: Morten Baltzersens forslag vil gjøre det dyrere å ansette kvinner enn menn. Direktør i Finanstilsynet Morten Baltzersen Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer

Finanstilsynet vil ha dyrere pensjon for kvinner

Finanstilsynets direktør Morten Baltzersen vil ha høyere pensjonspremier for kvinner, siden de lever lenger enn menn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det betyr at det blir dyrere for arbeidsgivere å ansette kvinner enn menn, skriver Dagens Næringsliv.

Banklovkommisjonen la i forrige uke fram sin utredning om tjenestepensjoner i privat sektor, der de foreslo at kostnaden ved økt levealder flyttes over på arbeidstakerne i for av levealdersjustering. Kommisjonen la til grunn at premieinnbetalingen skulle være den samme for kvinner og menn. Men Finanstilsynet advarer mot en slik løsning.

I et brev til Finansdepartementet påpeker de at kjønnsnøytral behandling av pensjonene vil være i strid med grunnleggende forutsetninger i forsikring, ettersom kvinner statistisk sett lever lengre enn menn, og dermed har flere år med pensjon.

For å unngå at kvinner får mindre utbetalt i pensjon enn menn, må kvinners premieinnbetaling blir høyere, konkluderer Finanstilsynets direktør Morten Baltzersen

Det er arbeidsgiver som betaler inn til tjenestepensjonsordningene, og høyere forsikringspremie for kvinner enn for menn vil bety at det blir dyrere å ansette kvinner enn menn.

(NTB)