Finanstopper for Siv mot skatt: Få opp lommeboka – feiginger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke bare velgerne som strømmer til Fremskrittspartiet. Høyres «rike onkler» satser pengene på Frp i årets valg: Våkn opp er ordet som gjelder nå! Vi ender opp i et land hvor det som gjelder er å være uføretrygdet eller medlem av Taliban! heter det i en e-postaksjon sitert i Dagens Næringsliv og på hegnar.no.

Folk som strør om seg med utropstegn og frykter snikislamisering er vanligvis henvist til et anonymt liv i nettets underskog, men mottakerne denne gangen er landets rikeste og mektigste som oppfordres til å gi minst 10 000 kroner hver for å finansiere et regjeringsskifte. Lommerusk, skal vi tro investoren Øystein Stray Spetalen som skriver: Få opp lommeboka – feiginger.

Initiativtaker er Høyre-medlem og tidligere fondsforvalter Jan Eiler Fleischer, som ikke har tilgitt Per-Kristian Foss at han gjeninnførte utbytteskatten uten samtidig å fjerne formuesskatten. Hvorvidt han også er bekymret for at Taliban skal overta landet, sier han ingenting om. For noen år siden fikk han sine 15 minutter i rampelyset da han karakterisert Celina Midelfart som «en skjønn liten figur» på en næringslivskonferanse.

Siv Jensens gode venninne deltok fredag på en annen konferanse i regi av Unicef om samfunnsansvar: «Barn er god business – men er det god business å beskytte barn?» Da ble hun avbildet med en forlovelsesring som ifølge ekspertisen må ha kostet «minst et par villaer og et par helikoptre», men må neppe stampe den for å bidra til Frp-kassa.

Det er ikke første gang finanstopper gir pengegaver til Frp, men den organiserte støtten er likevel dårlig nytt for Høyre som tradisjonelt har mottatt sjekkene. Den bekrefter at formuende Høyre-velgere er skuffet over partiets moderate innsats i Bondevik II-regjeringen. Jan Tore Sanner kan messe om skatt til han blir blå i ansiktet, men rike kjernevelgere stoler ikke lenger på at han og partiet leverer varene. De vil ha enda større skattelettelser med hjelp av Frp. Da er noen tusenlapper en billig investering.

Tidligere velgerundersøkelser har vist at Frp er det foretrukne partiet for unge menn med lav utdannelse og ditto inntekt, mange på trygd, men de nye rike sympatisørene deler tilsynelatende Frp-velgerens innvandrerskepsis, selv om folk som måler diamanter i prisen på helikoptre neppe omgås mange innvandrere til daglig. Eller for den saks skyld trygdete.

Det er også påfallende at finanstopper støtter opp om Frp midt i en finanskrise. De deler nok ønsket om minst mulig regulering, men lar seg heller ikke skremme av at partiet mangler styreerfaring. Det har kanskje sammenheng med at de er risikotakere av natur.

Jeg synes det er utmerket at folk skaper arbeidsplasser og dermed bidrar med skatteinntekter landet trenger, sier Siv Jensen til DN om aksjonen.

Poenget for Jensens nye støttespillere er vel snarere at Frp mener landet kan klare seg med mindre skatteinntekter, i hvert fall fra dem.