Finanstopper på frierferd

Finanstoppene er beredt til kamp om BNbank, som er den siste klare oppkjøpskandidaten blant de norske bankene. Storebrand og SpareBank1 Gruppen er de heteste kandidatene. Men også Svein Aaser i DnB og Tormod Hermansen i Postbanken kan komme til å overraske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spekulasjonene og ryktene om posisjonering for å overta Bolig- og Næringsbanken i Trondheim øker i styrke. Flere analytikere Dagbladet har snakket med, mener det nå ligger an til kamp om BNbank, som etter budene på Fokus Bank og Finansbanken, regnes for å være den siste banken som er ledig på markedet.

Administrerende direktør Frode Hassel i BNbank har i årevis måttet leve med spekulasjoner om oppkjøp.
For ett år siden trodde de fleste at DnB ville bli Hassels nye arbeidsgiver. Men det var før finansminister Gudmund Restad i januar i fjor overrasket de fleste med å nekte DnB konsesjon fordi han mente at landet trengte Trondheim som et finanssentrum i tillegg til Oslo.

Etter at Postkassa sprakk, får Den danske Bank mest sannsynlig Restads velsignelse til å overta Fokus Bank, som vil beholde Trondheim som hovedkontor. I forrige uke la Storebrand inn bud på Finansbanken.

Grei og ledig

Dermed er det bare BNbank som regnes for å være ledig på markedet, det vil si at den har en ledelse som ikke er uvillig til å bli kjøpt opp, og en eierstruktur som ikke er for vanskelig å overtale hvis prisen er god.

De andre «små-bankene» Nordlandsbanken, Bergensbanken og Romsdals Fellesbank har klart signalisert at de ikke ønsker seg nye eiere. Alle de tre har eiere med stor grad av lokalpatriotisme, som vil kjempe mot overtakelse.

Inntar plassene

I slutten av november ble det solgt en aksjepost på nær ni prosent i BNbank, men aksjene ble plassert på en klientkonto hos amerikanske Goldman Sachs. Storebrand ble snart utpekt som den egentlige eieren, men har ennå ikke villet bekrefte eller kommentere påstanden.

I begynnelsen av desember overtok SpareBank1 Gruppen ti prosent av BNbank-aksjene fra Fokus Bank. Kjøpet framsto som en ren byttehandel fordi SpareBank1 Gruppen sa seg villig til å selge sine Fokus-aksjer.

Men også DnB eier fortsatt nær ti prosent av aksjene i BNbank. Med Svein Aaser som ny konsernsjef i DnB er det ikke utenkelig at DnB på nytt ser seg tjent med overtakelse.

Også Folketrygdfondet sitter med en aksjepost oppunder ti prosent, men vil ventelig ikke foreta seg noe før styret i BNbank har tatt stilling til et eventuelt bud.

Outsider

En outsider som klart kunne se seg tjent med å overta BNbank, er Postbankens styreformann Tormod Hermansen. Postbankens hovedproblem er at de har 20 milliarder mer i innskudd enn i utlån. Denne ubalansen ville helt bli fjernet ved en overtakelse av BNbank.
Som den fjerde store aksjonæren sitter altså Folketrygdfondet.

De fleste analytikere mener det er størst sjanse for at SpareBank1 Gruppen legger inn bud først.

Men flere venter at SpareBank1 Gruppen, som klarest har signalisert interesse for å overta BNbank, vil vente med å legge inn bud på BNbank til de har fått avklart om den svenske Förenings-Sparbanken får konsesjon til å overta 25 prosent av aksjene. Det vil skje seinest i april.

Administrerende direktør Frode Hassel vil ikke kommentere uroen og spekulasjonene om oppkjøp.

- Vi forsøker så godt vi kan å drive banken, noe jeg mener vi klarer ganske bra. Utover det vil jeg ikke si noe.