Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Finanstopper tjente 13,5 milliarder

Men betalte bare 222 millioner, eller 1,7 prosent, i skatt i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Dagens Næringsliv har undersøkt næringsinteressene til rundt 75 av Norges rikeste. Finans- og næringslivskjendiser som Stein Erik Hagen, Christen Sveaas, Petter Stordalen og Johan H. Andresen er, ifølge avisa, blant dem som har vært flinkest til å redusere skatteregninga.

De 25 selskapene med lavest skattesats på DNs liste betalte til sammen bare 222 millioner kroner i skatt i fjor av et overskudd på hele 13,5 milliarder kroner før skatt.

Altså en skatteprosent på fattige 1,7.

- Helt grotesk

- Politikerne må endre skattesystemet. Dette er helt grotesk, sier professor Ole Gjems-Onstad ved Handelshøgskolen BI til Dagens Næringsliv.

Det er to hovedårsaker til at selskapene slipper unna med så lite skatt:

• Tidligere underskudd har gitt fremførbare underskudd, noe som reduserer skatten på overskudd i gode tider.

• Gevinst på salg av aksjer er skattefritt for aksjeselskaper fra og med 26. mars 2004. I 2005 fikk denne endringen full effekt.

image: Finanstopper tjente 13,5 milliarder

- Det er helt feil at vi ikke betaler skatt. Pengene er allerede beskattet før de når holdingselskapet. Og holdingselskapet er på sin side bare en mellomstasjon før pengene reinvesteres, sier eiendomsinvestor Christian Ringnes.

Urettferdig

Professor Gjems-Onstad ser demokratiske problemer ved dagens skattesystem. Mens lønnsmottakere som sparer risikerer en marginalbeskatning på opp til 50 prosent, kan investorer slippe unna med langt mindre ved å opprette et investeringsselskap.

- Vi får et akutt rettferdighetsproblem når vi ser slike tall. Skattesystemet blir en vits, sier BI-professoren til Dagens Næringsliv.

SLÅR TILBAKE: Eiendomsinvestor Christian Rignes avviser på det sterkeste at finanstoppene ikke betaler skatt. Pengene er allerede beskattet, framholder han.
PÅ LISTA: Stein Erik Hagen er blant næringslivskjendisene på DNs liste.
PÅ LISTA: Stein Erik Hagen er også blant næringslivskjendisene på DNs liste.