Finansuro skaper pengetørke

Investeringer i u-land ventes å skrumpe inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finanskrisen kan bremse næringslivets vilje til å investere i utviklingsland. Etter fire år med vekst, forventer FN et fall på 10 prosent i utenlandsinvesteringene.

I fjor økte utenlandske investeringer med 30 prosent på verdensbasis til enorme 1.800 milliarder dollar. Men nå er bildet i ferd med å endre seg. Ifølge en ny rapport fra FNs organisasjon for handel og utvikling (UNACTAD) vil urolighetene i verdensøkonomien påvirke investeringsviljen negativt.

- FN forventer en reduksjon i utenlandsinvesteringene på 10 prosent. Det er dramatisk fordi vi vet hvor viktig slike investeringer er for å bedre forholdene i utviklingsland, sier statssekretær Håkon A. Gulbrandsen (SV) i Utenriksdepartementet til NTB.

Han sier regjeringen setter mye inn på å stimulere norsk næringsliv til å investere i utviklingsland og understreker at dette arbeidet vil fortsette.

- Norge jobber for at flere land skal tiltrekke seg investeringer for å skape økonomisk vekst og utvikling. Utfordringen er at pengene ofte investeres i noen få land og innenfor noen få felt, sier Gulbrandsen.

(NTB)

Pengebrems: Finanskrisa svekker lysten til å investere i fattige land. Foto: SCANPIX
Pengebrems: Finanskrisa svekker lysten til å investere i fattige land. Foto: SCANPIX Vis mer
Finansuro skaper pengetørke