- Finansuroen er udramatisk for Norge

Mener finansministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge kommer til å lide mindre under den internasjonale finansuroen enn andre land, mener finansminister Kristin Halvorsen (SV). - Vi har penger på bok, sier hun.

Finansministeren føler seg på de fleste måter trygg på at Norge økonomisk sett skal komme seg helskinnet ut av dramatikken som preger amerikanske og europeiske markeder.

Vi er i større grad beskyttet mot uroen, mener hun, og viser til at Norge har hatt større vekst enn andre land i løpet av den siste høykonjunkturen.- Vi er heldig stilt i Norge. Vi har penger på bok, i Pensjonsfondet hvor vi har styringsmuligheter, og vi har hatt en større vekst i økonomien enn land rundt oss. Vår utfordring er å ta vare på det vi har etter den ekstraordinære høykonjunkturen, sier Halvorsen til NTB.

Ikke overrasket

Hun er ikke overrasket over det store fallet på Oslo Børs mandag, som på slutten av dagen var noe mindre enn fryktet ved middagstider, og mener utviklingen er relativt udramatisk sett med norske øyne.

For Pensjonsfondets del er det lagt inn buffere som skal ta unna for mer dramatiske hendelser enn det vi har sett så langt.

- Ingenting i dette er mer dramatisk enn det vi har tatt med i risikovurderingene for Pensjonsfondet. På kort sikt kan vi få et tap, men vi tjener i et langsiktig perspektiv. Fondet har jo nær sagt et evighetsperspektiv, sier Halvorsen.- Dette var ikke overraskende for dem som kjenner markedet godt. Det gjelder å ha is i magen, sier hun.

- Bankene har lært

HELDIGE OSS: Finansminister Kristin Halvorsen (SV) mener finansuroen ikke rammer norsk økonomi like hardt - fordi vi har penger på bok. Foto: Bjørn Sigurdsøn/SCANPIX
HELDIGE OSS: Finansminister Kristin Halvorsen (SV) mener finansuroen ikke rammer norsk økonomi like hardt - fordi vi har penger på bok. Foto: Bjørn Sigurdsøn/SCANPIX Vis mer

Hun poengterer at situasjonen i USA er svært alvorlig etter at to investeringsbanker er gått konkurs og fem millioner boligeiere med lån har mistet alt de har.

Men noe lignende er det utenkelig skal komme til å skje i Norge, fordi Norge har lært av bankkrisen på 1980-tallet, ifølge finansministeren.

Den gangen gikk staten inn og overtok flere banker. Aksjene ble nullet og store og små eiere tapte store beløp. Det kommer ikke til å skje igjen, mener Halvorsen.- Etter bankkrisen sørget vi for bedre kontroll- og sikringsordninger, basert på dyrekjøpt erfaring. Det har gjort at bankvesenet i dag er langt mer solid enn tidligere, sier hun.

Høyere rente

Hun advarer likevel mot at bankene framover kan komme til å sette opp utlånsrenta, selv om sentralbanken ikke endrer sin styringsrente.

- Det blir dyrere for bankene å låne i markedet, og det vil kunne føre til at de må øke sine utlånsrenter, sier finansministeren.

(©NTB)

- Finansuroen er udramatisk for Norge