- Fine taler hjelper ikke

Karina Wetting (13) i Moss er glad for at kongen og statsministeren tar opp mobbing i nyttårstalene. Men hun tror ikke det hjelper henne og andre ofre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moss (Dagbladet): 11. november i fjor ble livet til Karina Wetting snudd på hodet.

Historien om hvordan den hjemmeværende og syke 13-årige jenta ble angrepet av 20 ungdommer som med ett unntak var medelever av henne, rystet det norske folk.

Elevene fra jentas skole brukte storefri til å trenge seg inn i huset, hvor jenta var alene hjemme.

Der ble hun sparket, slått, hånet og ranet, mens enda flere elever sto utenfor huset. Lederen for horden var en åttendeklassing fra en naboskole.

- Må bli strengere

Siden har ikke Karina våget å gå på skolen. Hun har bare vært der på korte besøk. Hun vet fortsatt ikke om hun vil klare å komme tilbake.

- Det er bra at kongen og statsministeren snakker om mobberne, deres ofre og om nulltoleranse overfor slik oppførsel, men det kommer ikke til å hjelpe. Det må bli strengere straffer for å ødelegge livet til andre. I dag er det meget begrenset hva som skjer med dem, spesielt når de er under kriminell lavalder. Skolen har ikke makt til å gripe inn overfor mobberne, sier 13-åringen.

Lavmælt, mens hun holder et godt tak rundt bamsen hun har fått av kjæresten sin, setter hun ord på hvordan livet hennes er blitt etter den brutale mobbingen.

- Tryggheten hjemme og ute er frarøvet meg. Jeg kan aldri være alene. Jeg må følges hele tida enten av venner eller familie. Det er vondt, men slik er det, sier Karina.

Skuffet over skolen

Hun har møtt sju av de åtte verste mobberne i konfliktrådet. Én har uteblitt.

- Jeg opplevde det som greit å møte dem i konfliktrådet. Vi fikk gjort opp, og de sa at de angret. Likevel er det urettferdig at disse må ta støyten for noe veldig mange var med på. Én fortalte om hvordan han hadde hindret ei jente i å bruke brødkniven på meg. Det var sterkt, sier Karina.

Hun er skuffet over Grindvold ungdomsskole, hvor hun bare hadde gått i litt over to måneder da den alvorlige voldsepisoden skjedde.

- De sier at de har nulltoleranse overfor handlingen og at de har handlet aktivt for å rydde opp i det hele. Likevel opplever jeg det ikke slik. Nå skal jeg møte rektor og flere av lærerne i konfliktrådet. Jeg har laget 4- 5 A4-sider med spørsmål jeg ønsker å stille dem, sier ungjenta.

Lei seg

I tida som har gått har hun hatt sporadisk hjemmeundervisning og tentamensprøver som er blitt levert på døra i leiligheten.

Karina er lei seg over at mobbingen av henne har gått utover resultatene på skolen.

- De som mobber gjør det for å tøffe seg, vise seg for andre. Det er blitt på en måte kult å oppføre seg slik, forklarer Karina, som virker langt mer moden enn sine 13 år.

Hun forteller om slengbemerkninger og trusler fra en av elevene som deltok i angrepet på henne. Så langt har skolen gitt den aktuelle eleven én dags utvisning

- Jeg tror det er viktig å snakke om det til andre når man blir mobbet. Handlingene må fram i lyset. Det fører kanskje til at flere andre våger å stå fram, sier Karina.

Får støtte

Hun har fått utallige støtteerklæringer og gaver fra barn og voksne, som har engasjert seg i hennes historie. Seinest i jula fikk hun et dikt fra en seksåring.

Hennes største ønske nå er at den verste mobberen blir flyttet fra skolen. Først da føler hun at hun kan være trygg.

- Statsministeren har lansert en kampanje som skal avskaffe mobbing i skolen innen utgangen av 2004. Det tror jeg ingenting på. Så lett er det ikke. Se bare på meg. Jeg frykter for livet mitt, enda så mange det er som prøver å hjelpe meg, sier Karina Wetting.

FORTSATT HJEMME: Karina føler seg ikke trygg på skolen så lenge den verste mobberen går der. Så langt har skolen utvist denne eleven for én dag.