Opposisjonen slakter krisepakka:

- Finger i øyet til folk flest

«For dårlig». «Hårreisende usosialt». «En finger i øyet». Den nye krisepakka vekker reaksjoner på Stortinget, men får tommelen opp av Virke.

IKKE FORNØYD: Torgeir Knag Fylkesnes er tydelig på hva han mener om regjeringens nye krisepakke på 21,1 milliarder kroner. Video: Bjørge Dahle Johansen og Arnhild Aass Kristiansen Vis mer
Publisert

- Over 21 milliarder kroner ut av fellesskapskassa, uten å stille et eneste krav om at penger ikke skal gå til bonuser, utbytte eller oppsigelser. Ingen krav mot at penger går til berikelse, ingen krav som sikrer vanlige arbeidsfolk i en vanskelig situasjon, sier SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes til Dagbladet.

- Dette er en finger i øyet til folk flest. Det gjør meg forbanna, fortsetter SV-profilen.

Hårreisende usosialt

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er like lite tilfreds. Han kaller krisepakka til næringslivet som Frp fikk jekket opp med 4,4 milliarder kroner i forhandlingene med regjeringspartiene, «hårreisende usosial».

- Ingen ting til de arbeidsledige. Slagordet «for folk flest» er en markedsføringsbløff, tordner han.

- De lukker øynene for dem som har hatt for lite inntekt til å få rett på dagpenger, for alle dem som er i ferd med å falle ut av dagpengeordningen og AAP fordi regjeringa ikke forlenger maksperioden, og for de mange hundre tusen som vil få mindre inntekt også til sommeren, fordi regjeringa har tatt fra de arbeidsledige feriepengene, fortsetter Rødt-lederen.

Han er også skuffet over at krisepakka ikke stiller krav om stans i oppsigelser og utbytte for bedrifter som mottar statlig krisestøtte, slik SV også har tatt til orde for.

- For dårlig

Arbeiderpartiets næringspolitiske talsperson Terje Lien Aasland etterlyser en løsning for feriepenger til dagpengemottakere og tydeligere løfter om at krisetiltakene vil vare så lenge pandemien varer.

IKKE NOK: Stortingsrepresentant Terje LIen Aasland fra Arbeiderpartiet er ikke tilfreds med regjeringens forsterkede krisepakke. Video : Bjørge Dahle Johansen og Arnhild Aass Kristiansen Vis mer

- Dette er for dårlig. Vi har hatt en alvorlig situasjon siden mars, og at man ikke klarer å skape forutsigbarhet i tilstrekkelig grad er for meg helt uforståelig, sier Aasland til Dagbladet.

Han mener regjeringspartiene og Frp med den nye krisepakka «snur ryggen til vanlige arbeidsfolk».

At kompensasjonsordningen er økt til 85 prosent i vinter, er positivt, mener Ap-representanten. Men han slår samtidig fast at næringslivet opplever en likviditetskrise, som må løses inntil utbetalingsløsningen er «oppe og går», som han sier.

Positiv

Om tilbakemeldingen er syrlige og kjølige fra den rødgrønne opposisjonen, er det lystigere toner fra handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon Virke.

- Vi er glad for at Frp har forbedret kompensasjonsordningen slik at bedriftene allerede nå kan få dekket inntil 85 prosent av de faste kostnadene, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke.

Organisasjonen etterlyste ordninger som varer like lenge som pandemien, da regjeringens opprinnelige krisepakke ble presentert.

- Vi har tillit til at regjeringspartiene og Frp vil svare på behovene til næringslivet også inn i 2021, sier Horneland Kristensen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer