Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fingeravtrykk avslørte nynazister

Fingeravtrykk på et våpen som ranerne mistet, avslørte en tidligere dømt krigsforbryter, nazisympatisør og leiesoldat. Mannen ble i går kveld sett i Stockholm, og statsadvokat Lisbeth Johansson har utstedt arrestordre på mannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 19.20 i går kveld ble den svenske 25-åringen som er dømt for krigsforbrytelser i Bosnia, sett på Brunkenbergs Torg i Stockholm.

I går kveld sjekket han inn på Sergel Plaza hotell i Stockholm, men han stakk av, og politiet hadde ikke klart å få tak i ham da Dagbladet gikk i trykken.

Hans fingeravtrykk fins på et våpen ranerne mistet under flukten.

Mannen tilhører et nynazistisk nettverk som mistenkes for udåden mot de to politimennene. Den av ranerne som er pågrepet med skuddskader, er venn av 25-åringen som nå er observert og identifisert.

Politiet mistenker i tillegg en 23-årig velkjent nynazist i Sverige, ifølge Expressen.

Dømt krigsforbryter

Mannen som nå er identifisert, har vært politiets heteste navn i jakten på de to politimorderne som fortsatt er på frifot. Ifølge Expressen skal mannen ha sagt til sin lærer ved et gymnas i Vstersund at han måtte være borte fra skolen torsdag og fredag fordi han skulle jobbe i Storuman. Til sin adoptivfar skal han ha sagt at han skulle til Vesteräs å spille fotball. Men i går kveld ble han altså observert i Stockholm.

Mannen har en broket fortid. Han er utdannet jegersoldat. På 90-tallet vervet han seg til en utenlandsk armé. Han ble dømt til 13 års fengsel av domstolen i Mostar for tortur og gisseltaking.

Den høyeste domstolen i Sarajevo satte ned straffen til 8 års fengsel. Han var vakt i tre forskjellige konsentrasjonsleirer. Ifølge Expressen har vitner fra fangeleiren Cepljina beskrevet ham som den villeste av vaktene, som den som ville vise hvor tøff han er.

For to år siden slapp han ut fra fengselet i Mostar i forbindelse med en fangeutveksling, og han fikk komme tilbake til Sverige. I Sverige forsøkte man å tiltale han på nytt, uten å lykkes.

25-åringen er født utenlands og kom som treåring til Sverige hvor han ble adoptert. Han er nå en kjent nynazist i hjemlandet.

Selv om 25-åringen er observert i Stockholm opprettholder politiet sin beredskap i området rundt den lille byen Sommen.

Dømt for grovt ran

- Det er to personer vi er på jakt etter, fastslo Björn Pihlblad i politiet i Linköping overfor TV4 i natt.

23-åringen politiet jakter på der, har vært innblandet i mishandling av innvandrere og personer fra venstresiden i politikken. I 1996 ble han dømt for grovt ran.

23-åringen og krigsforbryteren det nå er utstedt arrestordre på ble kjent med hverandre på en anstalt kalt Tidaholmsanstalten.

De skal ha møtt den allerede pågrepne 28-åringen i det nynazistiske miljøet.

KRIGSFORBRYTER: Jackie Arkløf ble dømt for krigsforbrytelser i Bosnia,og er nå ettersøkt for ran og politidrap.