Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fingeravtrykk og DNA holdt ikke

I en fersk og oppsiktsvekkende dom i Tønsberg tingrett slås det fast at det ikke er nok med fingeravtrykk og DNA-spor for å dømme noen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en fersk dom fra Tønsberg tingrett er en 24 år gammel mann frikjent for medvirkning til oppbevaring av 329,3 gram heroin og 6210 ecstasytabletter - til tross for at 24-åringens fingeravtrykk og DNA ble funnet både inne i og utenpå emballasjen.

Det eneste som ifølge retten kan fastslås med sikkerhet, er at tiltalte hadde tatt i innpakket narkotika og at han var klar over det. Dette er ikke straffbar medvirkning.

Narko under senga

-  Dommen viser at de tekniske bevisene må ha sammenheng med de øvrige bevisene i saken. Både jeg og flere av mine kolleger frykter at for eksempel DNA kan bli plantet, sier advokat Fridtjof Feydt, som forsvarte 24-åringen i Tønsberg tingrett.

I den aktuelle saken fant politiet heroin og ecstasytabletter under ei seng og i en kjøkkenkrok i et hus i Tønsberg. En person har fått en såkalt tilståelsesdom etter beslaget. 24-åringen var kamerat med mannen som er domfelt.

Narkotikaen var pakket inn, og 24-åringens DNA ble funnet fire steder. Kriminalteknikerne sikret seg i tillegg mannens fingeravtrykk på tre forskjellige steder.

Mannen forklarte i retten at han ble nysgjerrig på hva som var i posen.

-  Posen inneholdt kanskje bakevarer, forklarte han. Ifølge forklaringen åpnet han posen og pustet ned i den. Både politiet og retten mener tiltalte åpenbart ga en uriktig forklaring, men retten mener at påtalemyndigheten ikke har noen konkret teori om hva hans medvirkning i saken skal ha vært. Den dømte kameraten hevder at 24-åringen ikke medvirket.

Frykter planting

Dommen fra Tønsberg tingrett er interessant i forhold til både dødsranet i Stavanger og ranet av kunstskattene «Skrik» og «Madonna». 

Siktede i Stavanger-ranet er knyttet til ransutstyr eller konkrete steder gjennom DNA eller fingeravtrykk.

 Kriminelle frykter planting av bevis etter kunstranet fra Munch-museet. Bakgrunnen er funn av et håndvåpen i fluktbilen.

Kilder i det kriminelle miljøet og i politiet mener det er et tidsspørsmål når vi får den første saken der kriminelle har plantet spor for å legge skylden på andre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!