Fingerlengde kan angi risiko for prostatakreft

Oppsiktsvekkende funn i ny britisk forskning.

LANGFINGRET? Er pekefingeren din lenger enn ringfingeren, har du mindre sjanser for å utvikle prostatakreft, viser ny britisk forskning.
LANGFINGRET? Er pekefingeren din lenger enn ringfingeren, har du mindre sjanser for å utvikle prostatakreft, viser ny britisk forskning.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lengden på fingrene til en mann kan gi indikasjoner på hvor risiko du har for å utvikle prostatakreft.

Ifølge forskning, gjengitt i British Journal of Cancer, har menn med lenger pekefingeren enn ringfinger, mindre sjanser for å utvikle sykdommen.

Sammenlignet hender Forskerne gjorde funnene etter å sammenlignet hendene på 1500 pasienter med prostatakreft med 3000 friske menn.

Lengden på fingrene er fastsatt før fødselen, og har sammenheng med hormonnivået i mors liv.

Å være utsatt for mindre testosteron før fødselen, resulterer i en lengre pekefinger og kan beskytte mot prostatakreft senere i livet, sier forskere ved universitetet i Warwick og Institutt for kreftforskning.

- Trenger mer forskning Professor Ros Eeles, én av fofatterne bak forskningsrapporten, sier det er nødvendig med flere studier for å fastlå sammenhengen, men sier en måling av fingerlengde kan brukes som en enkel test for å fastlå risikoen for prostatakreft.

- Dette spennende funn som indikerer at fingerlengde kan brukes til angi hvilke menn som er i faresonen, kanskje i kombinasjon med andre faktorer som familiehistorie eller genetisk testing, sier kreftlege Fergus Walsh.

Jakter risikofaktorer Emma Halls, administrerende direktør i Prostata Action, sier:

- Denne forskningen bringer oss enda et steg nærmere å hjelpe bestemme risikofaktorer for prostatakreft, som er kanskje det største problemet med tanke på å forebygge og behandle sykdommen.

- Vi har imidlertid fortsatt en lang vei fra for å redusere antalle menn som dør av prostatakreft hvert år, og trenger mer forskning og utdanning på alle områder for å oppnå dette.

- Påvirker helsa Dr. Helen Rippon, forskningsleder ved Prostata Cancer Charity, sier forskningen er et nytt bevis for på at hormonbalansen vi utsettes for før fødselen, påvirker helsa vår resten av livet.

Men hun understreker at menn med kortere pekefinger, ikke være «unødig bekymret» for å få prostatakreft.