Fingerlengde kan angi risiko for prostatakreft

Oppsiktsvekkende funn i ny britisk forskning.

LANGFINGRET? Er pekefingeren din lenger enn ringfingeren, har du mindre sjanser for å utvikle prostatakreft, viser ny britisk forskning.
LANGFINGRET? Er pekefingeren din lenger enn ringfingeren, har du mindre sjanser for å utvikle prostatakreft, viser ny britisk forskning. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Lengden på fingrene til en mann kan gi indikasjoner på hvor risiko du har for å utvikle prostatakreft.

Ifølge forskning, gjengitt i British Journal of Cancer, har menn med lenger pekefingeren enn ringfinger, mindre sjanser for å utvikle sykdommen.

Sammenlignet hender Forskerne gjorde funnene etter å sammenlignet hendene på 1500 pasienter med prostatakreft med 3000 friske menn.

Lengden på fingrene er fastsatt før fødselen, og har sammenheng med hormonnivået i mors liv.

Å være utsatt for mindre testosteron før fødselen, resulterer i en lengre pekefinger og kan beskytte mot prostatakreft senere i livet, sier forskere ved universitetet i Warwick og Institutt for kreftforskning.

- Trenger mer forskning Professor Ros Eeles, én av fofatterne bak forskningsrapporten, sier det er nødvendig med flere studier for å fastlå sammenhengen, men sier en måling av fingerlengde kan brukes som en enkel test for å fastlå risikoen for prostatakreft.

- Dette spennende funn som indikerer at fingerlengde kan brukes til angi hvilke menn som er i faresonen, kanskje i kombinasjon med andre faktorer som familiehistorie eller genetisk testing, sier kreftlege Fergus Walsh.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer