Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fingerte sjokkbrekk i egen bedrift

De kriminelle mennene kjøpte først et selskap. Deretter skal de ha blåst opp verdiene i selskapet, bestilt varer for 15 millioner kroner, for så å fingere et væpnet innbrudd for å lure forsikringsselskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av kort tid skulle de skuffe inn millioner av kroner, før de skulle arrangere et væpnet kommandoinnbrudd for å lure forsikringsselskapet til å betale ut et større beløp.

Politiet kom først på sporet av banden da mannen som var daglig leder i Bærumsselskapet Non Pluss Ultra AS kom til politiet i Sandvika og skulle anmelde et væpnet brekk.

Etter kort tid forsto etterforskerne at noe ikke stemte. Jo mer politiet etterforsket, jo flere skjeletter ramlet ut av skapet. I dag sitter fire menn på tiltalebenken i Asker og Bærum tingrett. De risikerer flere års fengsel.

Ifølge politiet kjøpte mennene først opp aksjeselskapet Non Pluss Ultra i 2004. Etter få uker var de i full gang med å bestille dyre varer til det som en gang var et velrenommert selskap.

Grådige svindlere

Nå er daglig leder i Non Ultra Pluss AS og tre medhjelpere tiltalt for falsk anmeldelse og millionbedragerier. Mennene er tiltalt for hele 202 tilfeller av bedragerier eller forsøk på bedragerier. Framgangsmåten var tilsynelatende enkel: Gjennom Non Ultra Pluss - som mennene hadde overtatt - bestilte de alle slags varer. Til sammen klarte mennene å få utlevert verdier for flere millioner kroner

Ifølge tiltalen skal mennene ha bedratt eller forsøkt å bedra forskjellige selskaper for vel 15 millioner kroner.

Først da daglig leder kom til politiet og fortalte en utrolig historie om et grovt innbrudd, og la ved en overvåkingsvideo som dokumentasjon på det kommandoliknende innbruddet, ble de avslørt.

Mennene krevde 800 000 fra forsikringsselskapet i erstatning for varene som angivelig ble stjålet. Overvåkingsvideoen dokumenterte angivelig at det skjedde et væpnet innbrudd i selskapets lokaler. Væpnede menn med finlandshetter tømte lageret for verdier, men politiet mener nå å kunne bevise at ranet var fingert.

Fikk hvite tenner

Politiet mener også å kunne dokumentere at millionene som mennene i selskapet Non Ultra Pluss AS klarte å lure til seg har gått til luksusforbruk.

Flere ansatte skal blant annet ha fått bleket tennene.

- Noe av pengene har også blitt brukt på reiser og dyre hotellopphold, sier politiadvokat Randulf Schumann Hansen til Dagbladet.

Politiadvokaten bekrefter også at påtalemyndigheten mener å kunne bevise at mennene kjøpte selskapet, blåste opp verdiene for så å iverksette bedrageriene.

- For mange av firmaene som ble svindlet, var tapene en stor belastning. Denne type bedragerier er svært skadelig for næringsdrivende som er avhengig av å handle på kreditt, sier Hansen.

Gamle kjenninger

To av de tiltalte er tidligere dømt for ran med døden til følge. En av mennene fikk bare 360 timers samfunnstjeneste i straff. Både aktor og retten var enig i at mannen hadde forandret seg og at framtidsutsiktene var gode.

Dagbladet får bekreftet at de tre hovedmennene er gamle kjenninger av politiet. En av mennene er også tidligere Norgesmester i en kampsport.

Fjerdemann - regnskapsføreren - er også kjent av politiet .

- Vi ser svært alvorlig på hans rolle. Han skulle gjøre selskapet kredittverdig. Non Pluss Ultra AS var ikke kredittverdig, sier politiadvokat Hansen,

Advokat Håkon Schiong forsvarer en av de tre hovedtiltalte.

- Min klient nekter straffskyld og stiller seg uforstående til denne alvorlige tiltalen. Jeg vi ikke forgripe utfallet av det omfattende bevis tilbudet påtalemyndigheten har fremmet for retten, sier advokat Schiong.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media