Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fingrene av fatet: hundretalls overgrep på Reeperbahn - samtidig med kaoset i Köln

Nå øker presset i Tyskland - demonstrasjoner i Hamburg søndag.

 - VI ER IKKE FRITT VILT. FINGRENE AV FATET:  Søndag gikk kvinner i demonstrasjonstog på Reeperbahn, etter at politiet nå etterforsker 133 saker om seksuell trakassering på samme tidspunkt og etter samme mønster som i Köln. Foto: Bodo Marks, DPA/AFP/NTB Scanpix.
- VI ER IKKE FRITT VILT. FINGRENE AV FATET: Søndag gikk kvinner i demonstrasjonstog på Reeperbahn, etter at politiet nå etterforsker 133 saker om seksuell trakassering på samme tidspunkt og etter samme mønster som i Köln. Foto: Bodo Marks, DPA/AFP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ikke bare i Köln, men også i Hamburg etterforsker tysk politi nå et tresifret antall saker fra nyttårsfeiringen om seksuell trakassering og lommetyverier. Mange av sakene fra nyttårsfeingen i utelivsområdet rundt Hamburgs Reeperbahn har samme beskrivelse fra ofre og vitner som fra kaosnatta i Köln.

En talsmann for politiet i Hamburg sier til nyhetsbyrået AFP søndag ettermiddag at det nå ligger 133 anmeldelser på bordet med paralleller til Köln.

Men ingen mistenkte er ennå pågrepet, og Hamburg-politiet sier at det foreløpig er for tidlig å konkludere med at det skjedde organiserte angrep mot kvinner der samtidig.

De fleste gjelder seksuell trakassering fra menn av «afrikansk, arabisk og søreuropeisk opprinnelse».

137 nye Köln-saker
Politiet i Köln politi etterforsker nå 516 saker etter nyttårsfeiringen, der en stor gruppe menn skal ha overfalt og forulempet kvinner, melder nyhetsbyrået AFP.

Dermed har antallet anmeldte saker økt kraftig siden de store demonstrasjonene i den tyske millionbyen i går, som ble en konfrontasjon mellom islam-skeptiske asyl-motstandere og moderate demonstranter som oppfordret til integrering av de 1,1 million asylsøkerne som kom til Tyskland i fjor.

Seinest lørdag kveld opererte politiet med 379 saker i kjølvannet av den dramatiske nyttårsfeiringen, som har økt polariseringen i tysk debatt av asylsøkere, flyktninger og innvandring.

Lørdag opplyste politiet av 40 prosent av sakene gjelder seksuell trakassering av kvinner.

Søndag ettermiddag opplyser politiet at 19 menn så langt er siktet. Sistemann - en 19-åring fra Marokko - ble pågrepet søndag.

 - MERKEL TREKK DEG NÅ:  Klart budskap fra det høyreorienterte demonstrasjonstoget i Köln lørdag. Foto:Roberto Pfeil, AFP/NTB Scanpix.
- MERKEL TREKK DEG NÅ: Klart budskap fra det høyreorienterte demonstrasjonstoget i Köln lørdag. Foto:Roberto Pfeil, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

To døgn etter den tradisjonsrike nyttårsfeiringen med fyrverkeri foran Kölnerdomen, hadde fått politiet fått drøyt 100 anmeldelser for seksuell trakassering, lommetyverier og voldelig adferd.

Skredet av anmeldelser ble utløst av historien til en 22 år gammel kvinne, som fortalte avisa Kölner Stadt-Anzeiger tidlig første nyttårsdag at hun var blitt omringet av en gjeng på 20 - 30 unge menn og blitt befølt under klærne.

Mange andre meldte da fra om tilsvarende opplevelser til politet, som tidlig - og fortsatt - konkluderer at om lag tusen unge menn av arabisk eller nordafrikansk opprinnelse hadde organisert seg i mindre gjenger. 

Merkel: to lovbrudd og ut
Presset på forbundskansler Angela Merkel og hennes parti CDU førte til at CDU-ledelsen i helgen la fram forslag om å skjerpe lovene for utvisning av asylsøkere som blir dømt for straffbare forhold.

Etter dagens tyske lover kan ikke asylsøkere bli utvist med mindre de er dømt til tre år eller lengre straff.

 FORAN KÖLNERDOMEN:  Kvinner demonstrerer i Köln lørdag etter kaoset under nyttårsfeiringen. Foto:  FERNVALL LOTTE, Aftonbladet/NTB Scanpix.
FORAN KÖLNERDOMEN: Kvinner demonstrerer i Köln lørdag etter kaoset under nyttårsfeiringen. Foto: FERNVALL LOTTE, Aftonbladet/NTB Scanpix. Vis mer

Nå satser CDU på å få med regjeringspartner SPD på at det ikke blir noen nåde mot utvisning for asylsøkere som som får dom nummer to eller gjør nå straffbart i soningstiden for en betinget dom - uavhengig av hvor alvorlig lovbruddet er.

Høyreekstreme kan bli valgt inn
Samtidig legger Bild am Sonntag fram en meningsmåling i dag som viser at et regionvalg i Tyskland nå allerede i mars kan bli mer spennende enn noen hadde spådd for få måneder siden.

Ifølge målingen kan det høyreekstreme partiet Alternativ for Tyskland bli valgt inn i tre regionale folkestyrer for aller første gang, melder AFP.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media