Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fingrene av fiskefatet!

TROMSØ (Dagbladet): Norske fiskere anklages for å være uansvarlige og for å presse kvotene i været. Nå slår den mektige fiskarlagsformannen Reidar Nilsen kraftig tilbake mot kritikerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Neste års torskekvoter - på 395000 tonn torsk - er forsvarlig på alle måter. Det som skjedde i de norsk-russiske fiskeriforhandlingene var at man valgte å lytte til russiske havforskere. De har mer optimistiske beregninger for Barentshavet enn sine norske kolleger, sier Nilsen.

- Kan det hende at sterke næringsinteresser står bak russernes krav?

 • Flere krever åpenhet om kvotepolitikk og sterkere politisk styring.
 • Mange mener fiskeriorganisasjonene og økonomiske interesser har for sterk innflytelse.

  - Det tror jeg ikke. Å ta hensyn til russerne synes jeg er å vise ærbødighet for deres kompetanse. De som mener vi i stedet burde brutt kvoteforhandlingene med Russland bør tenke over hva det betyr å ikke få en avtale: at de fastsetter sine egne kvoter. Det er noe som kan få alvorlige følger.

  Kryr av eksperter


  - Men hva om det skulle vise seg at det var nordmennene - og det internasjonale havforskingsrådet - som hadde rett?

  - Da får man heller ta en nasjonal dugnad om noen år. Det er bedre enn å drive seigpining av norsk fiskerinæring.

  - Er ikke det uhyre risikabelt å ta slike sjanser?

  - Nei. Det er godt med fisk i Barentshavet, fisken har god tilgang på mat og har gode oppvekstvilkår. Vi fiskere konstaterer at det kryr av selvoppnevnte eksperter som mener noe annet. De som vil ha kvotene ned, bør også være villige til å ta ansvar for konsekvensene det vil få: Det vil ramme hjem, kystsamfunn og de som eier fiskebåter.

  - Hva mener du med selvoppnevnte eksperter?

  - Norges Naturvernforbund er et eksempel. De må mene hva de vil. Men jeg ser at forbundets Gunnar Album kaller seg fiskeriekspert. Sjøl har jeg vært fisker i 30 år, men jeg tør ikke kalle meg «ekspert».

  Tvil om forskning


  - Du sier sjøl at lave kvoter vil ramme fiskernes privatøkonomi. Blir det ikke da lettere å hevde at dere beskytter egne interesser og er med på å presse kvotene uforsvarlig opp?

  - Nei. Vi presser ingen. Vi sager ikke av greina vi sitter på. Vårt syn er at det må tas hensyn til at er mye usikkerhet knyttet til forskernes tall. Norske forskere har tatt feil før.

  Talerør


  - Mange mener det er problematisk at Norges Fiskarlag både er med på å fastsette totalkvoten i forhandlinger med Russland, og siden fordele disse kvotene uten politisk innblanding. Svein Ludvigsen får kritikk fordi han ikke tar styring med fiskeripolitikken?

  - Ministeren opptrer med fornuft. Han stoler på oss. Det skulle bare mangle at ikke vi skal være en hovedaktør. Fiskarlaget har eksistert i 75 år. Hvem skulle gjøre jobben bedre?

FOR HØYE KVOTER? Mange mener neste års høye torskekvoter er reint bingospill. Her drar en fisker opp torsk i Lofoten.Foto: BO MATHISEN/Scanpix
FOR HØYE KVOTER? Mange mener neste års høye torskekvoter er reint bingospill. Her drar en fisker opp torsk i Lofoten.Foto: BO MATHISEN/Scanpix Vis mer
FOR HØYE KVOTER? Mange mener neste års høye torskekvoter er reint bingospill. Her drar en fisker opp torsk i Lofoten.Foto: BO MATHISEN/Scanpix
Hele Norges coronakart