Finkjemmer London

Den utbombede bussen kan lede etterforskerne til de ansvarlige for terrorbombene i London. Politiet samler nå inn private bilder og videoklipp fra reisende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Redningsmannskaper klarte i går å hente flere omkomne opp fra T-banetunnelen vel 50 meter under bakken.

Samtidig begynte hverdagen å nærme seg i kvartalene rundt Russell Square.

Mens etterforskerne jobbet på spreng med å sikre bevis, ble en ung kvinne sluppet forbi politisperringen. Med en bukett gule roser i hånda ble hun fulgt fram mot åstedet. Samtidig som etterforskningen krever tid, prøver London å vende tilbake til det normale.

I morgentimene i dag vil reisende på ny stå i kø på vei mot byen.

-  London er operativ i morgen. Vi må fortsette vårt arbeid. Samtidig vil vi oppfordre alle til å være på vakt. Si fra dersom dere ser noe mistenkelig. Slå alarm dersom dere ser bager eller vesker som står alene, sier Andy Trotter i London-politiet.

Ber i bilder

De tekniske etterforskerne har kommet lengst i området rundt den utbombede bussen på Tavistock Square.

Politiet skal ha sikret flere tekniske spor som betraktes som svært interessante. Biler som sto i nærheten av bussen blir også analysert.Politiet er spesielt interessert i hvordan bombene er satt sammen, da dette kan gi de nyttig informasjon om hvem som står bak.

 JAKTER ETTER SPOR: Politet jakter etter spor der ei bombe gikk av i en buss på Tavistock Square. Det er her de tekniske etterforskerne har kommet lengst. Foto: Scanpix
JAKTER ETTER SPOR: Politet jakter etter spor der ei bombe gikk av i en buss på Tavistock Square. Det er her de tekniske etterforskerne har kommet lengst. Foto: Scanpix Vis mer

Flere aviser har presentert ulike bilder som er tatt bare sekunder etter at bomba gikk av. På bildene er det mulig å gjenkjenne flere av passasjerene. En teori er at en selvmordsbomber var om bord i bussen. Bildene kan bli viktige i politiets jakt på terroristene.

-  Vi har nå gått ut og oppfordret alle som har bilder, videoklipp og opptak fra mobiltelefoner om å sende de inn til oss. Vi vet at terskelen er høy for mange når det gjelder å ta kontakt med politiet. Vi ønsker å få inn så mye materiale som mulig, så skal vi gjøre de nødvendige vurderinger av hva som er relevant. Det er ofte det som tilfeldigvis er i bakgrunnen på slike bilder som kan være viktig for oss, sier Brian Paddick i Metropolitan Police.

Politiet kom i går med gjentatte oppfordringer til publikum om å ta kontakt dersom de sitter inne med informasjon. Så langt har 1700 mennesker kontaktet antiterrortelefonen med konkrete tips. Politiet jobber nå på spreng med å systematisere opplysningene.

Dette arbeidet ledes fra et politihus rett over veien for åstedet i Edgware Road.

Tre arrestert

I går ettermiddag ble også tre personer arrestert på Heathrow Airport. Arrestasjonene skal ikke ha noen direkte tilknytning til bombene, men viser hvordan hele England er i terrorberedskap.

-  Arrestasjonene er gjort på bakgrunn av en selvstendig etterforskning, sier Andy Trotter.

Lørdag kveld ble 20 000 mennesker evakuert fra sentrum av Birmingham etter at politiet slo alarm.

I går sto politiet fast på at dette var en riktig beslutning, og at de hadde konkret etterretningsinformasjon som gjorde evakueringen nødvendig.

Lokale bakmenn

Flere framstående terroreksperter mener at det mest sannsynlige er at britiske statsborgere står bak terrorhandlingene. I flere rapporter skal etterretningen med bekymring ha beskrevet hvordan ytterliggående grupperinger har rekruttert unge mennesker på britiske skoler og universiteter.

-  Jeg er redd det er et økende antall mennesker i dette landet som er villig til å begå slike handlinger, sier tidligere politioffiser Lord Stevens til avisa News of the World.

Han anslår at det kan være snakk om opptil 200 briter som er rekruttert til ulike terrornettverk. Han går langt i å antyde at det er et slikt nettverk som står bak terrorbombene i den britiske hovedstaden.

-  Etter min oppfatning er det mye som tyder på at disse handlingene ikke er gjort av al-Qaida-fanatikere fra Afghanistan eller Algerie. Det er mer sannsynlig at det er snakk om tilsynelatende ordinære briter. Pent kledd og med en god jobb, sier lord Stevens.

På en pressekonferanse i London i går ble etterforskningen konfrontert med disse analysene.

-  Det er for tidlig å utelukke noen teorier, men jeg har registrert hva lord Stevens mener, sier Brian Paddick.

Hjelpevogn

Arbeidet under jorda er fortsatt det mest tidkrevende. Redningsmannskapet fikk i går en motordrevet vogn som hjelper dem stort. Vogna, som går på den eksisterende skinnegangen i T-banetunnelen, frakter ut bevismateriale fra tunnelen og har en lastekapasitet på opptil ett tonn.

Redningsmannskapene har jobbet seg fram mot de berørte T-banevognene. Den bakerste vogna befinner seg 600 meter fra T-banestasjonen der arbeidet koordineres.

TAVISTOCK SQUARE: Politiet saumfarer stedet der bussbomba smalt i London sentrum.
KING\'S CROSS: Politimenn sjekker navnene til pårørende før de får slippe gjennom for å legge ned blomster like ved King\'s Cross.