PÅGREPET: Mohyeldeen Mohammad ble pågrepet av PST i Larvik i formiddag. Arkivfoto: DAGBLADET
PÅGREPET: Mohyeldeen Mohammad ble pågrepet av PST i Larvik i formiddag. Arkivfoto: DAGBLADETVis mer

Finkjemmer Mohyeldeens pc og telefoner i kveld

PST gjorde beslag både i 26-åringens hus i Larvik og i boligen til en mann i Bærum i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter det Dagbladet erfarer gikk Politiets sikkerhetstjeneste til ransaking også mot boligen til en mann i Asker og Bærum politidistrikt i dag, samtidig som spanere med støtte fra vestfoldpolitiet pågrep Mohyeldeen Mohammad (26) i Larvik.

Pågripelsen skjedde etter at PST skal ha hatt Mohyeldeen under nitid oppsikt de siste dagene.

Mohyeldeen er siktet for trusler mot myndighetspersoner, etter at han ifølge politeit ble knyttet til den mye omtalte jihadist-videoen som ble publisert i forkant av demonstrasjonen foran Stortinget forrige fredag.

Sjekker beslag i kveld Bærumsmannen ble ikke pågrepet og er ikke siktet i saken, men skal være en venn av Mohyeldeen.

I kveld jobber PSTs dataeksperter og etterforskere på spreng i Nydalen med å gjennomgå pcene, lagringsenhetene og telefonene som ble beslaglagt på de to adressene. Målet er å få oversikt over de elektroniske sporene før PST imorgen skal ta stilling til om 26-åringen kan framstilles for varetektsfengsling.

Om ikke innholdet i beslagene peker mot straffbar aktivitet, vil Mohyeldeen bli vurdert løslatt om kort tid, men politiet utelukker ikke at etterforskningen av datamaterialet kan resultere i pågripelse av andre personer, etter det Dagbladet forstår.

Trolig har hatvideoen uansett gitt sikkerhetstjenesten en gyllen anledning til å gjennomføre ransakinger i et islamistisk miljø som kontinuerlig er i PSTs søkelys.

Nekter skyld PST ville i ettermiddag ikke si noe om detaljene i siktelsen mot Mohyeldeen.

- Vi kan bekrefte at PST har pågrepet en mann som er siktet for trusler mot myndighetspersoner. Vi mener siktede kan knyttes til den mye omtalte Youtube-videoen, sier informasjonsrådgiver Siv Alsén i PST til Dagbladet.

Mohyeldeens forsvarer, advokat John Christian Elden, opplyser at 26-åringen ble pågrepet hjemme i Larvik og kjørt til Oslo for avhør på politihuset på Grønland.

- Han nekter skyld og mener det er et paradoks at sikkerhetspolitiet pågriper ham for hans rolle i en demonstrasjon som Oslo-politiet beskyttet, sier Elden.

Fra før av er en 21-årig Skiens-mann varetektsfengslet i forbindelse med det politiet mener er en trusselvideo. Også han er siktet for trusler, samt oppfordring til terror.

 - Hersketeknikk Den omstridte videoen ble publisert blant annet på Facebook-gruppa til den marginale gruppen muslimer som planla en kontroversiell demonstrasjon foran Stortinget fredag for halvannen uke siden. Videoen ble av mange oppfattet som en trussel mot Jens Stoltenberg, Jonas Gahr Støre og kronprins Haakon.

Både Mohyeldeen og Arfan Bhatti har nektet å klargjøre om de hadde noe med videoen å gjøre. I kveld reagerer Bhatti, som hadde en sentral rolle i demonstrasjonen, kraftig på arrestasjonen av kameraten.

- Svineri av PST. Dette er hersketknikk mot muslimer, sier Bhatti til Østlandsposten.

Han sier «PST får finne ut» om han kan knyttes til videoen, men er enig i budskapet.

- Jeg støtter budskapet i videoen fullstendig. Budskapet er ikke i strid med Islam, sier Bhatti.

- Brenn i helvete PST har sett på flere deler av Mohyeldeen Mohammads aktivitet som interessant.

Så seint som i forrige la han 26-åringen inn en hatefull melding på Facebook-siden til statsministeren, skriver VGNett.

«Til: Jens KAFIR Stoltenberg Fiende av Allah, massemorder og terrorist! Trekk soldatene ut av Afghanistan! Allah vil straffe deg for dine ugjerninger, måtte du brenne evig i Helvetet!», het det i meldingen.

- Min klient er ikke siktet for denne meldingen, og hans politikk holder jeg meg langt unna, sier advokat Elden til NTB.

Statsministerens kontor vil ikke kommentere meldingen på Stoltenbergs vegg.

- Vi overlater til politiet å kommentere spørsmål rundt statsministerens sikkerhet, sier statssekretær Hans Kristian Amundsen til NTB.