TILTALT: Mannen i 20-åra er tiltalt for overgrep mot flere hundre gutter i det som er karakterisert som Norges største overgrepssak Foto: Privat
TILTALT: Mannen i 20-åra er tiltalt for overgrep mot flere hundre gutter i det som er karakterisert som Norges største overgrepssak Foto: PrivatVis mer

Politiets enorme operasjon:

Finkjemmet skolekataloger, passregister og sosiale medier i jakt på overgrepsofre

I to år jobbet politiet med å finne ofrene i Norges største overgrepssak. Enkelte av dem tok det flere uker å finne.

LILLESTRØM (Dagbladet): En enorm politijobb ligger bak når en tidligere fotballdommer i 20-åra nå sitter i Nedre Romerike tingrett, tiltalt for flere hundre overgrep både på internett og fysisk.

Etterforskningen med navnet «Operasjon Sandra» er den største Øst politidistrikt noen gang har hatt innen sedelighet. I løpet av de siste to åra har etterforskningsleder Vemund Eggen Sæther og flere kolleger jobbet daglig med å spore opp tenåringsgutter tiltalte kontaktet på plattformer som Facebook, Hot or Not, Tinder, Instagram, Omegle og Yellow.

De fornærmede guttene i saken har vært fordelt på tre land. I tiltalen er 268 av dem navngitt, men totalt har politiet sporet opp 458 - 372 av dem i Norge, 75 i Sverige og 11 i Danmark. Hovedvekten av fornærmede er 13 til 15 år.

- Et puslespill

- 90 prosent av dem har vi klart å identifisere via åpne kilder. Vi har blant annet brukt skolekataloger, passregistre og sosiale medier. Det har vært som å legge et puslespill, forteller Sæther til Dagbladet, og fortsetter:

- Et fiktivt eksempel kan være at vi i løpet av chatten mellom tiltalte og fornærmede fant ut at fornærmede het Ole Olsen, var født i 2002 og spilte fotball. Da hadde vi et utgangspunkt. Så startet jobben.

OVERGREPSSAKEN: Slik var norgeshistoriens verste nettovergriper og hans skjulte liv på nettet. Reporter: Audun Hageskal. Video: Ingebjørg Iversen. Vis mer

De fornærmede i saken er spredt over hele landet, fra Agder i sør til Finnmark i nord. Ifølge politiet gikk den tiltalte mannen i 20-åra, under aliasene «Sandra» og «Henriette», notorisk og målrettet til verks i jakten på nye gutter.

Alder og språk skal ha blitt tilpasset de han tok kontakt med. Ifølge politiet en bevisst taktikk for å enklest mulig lure vedkommende.

Tålmodighetsprøve

Med 458 fornærmede har det vært krevende og en tålmodighetsprøve for politiet å finne fram til alle. Tidligere i uka kom det fram at ti etterforskere har jobbet med saken. Til sammen har vi sett på mer enn 22 000 videoer for å prøve å identifisere ofre.

LANDSDEKKENDE: Politiet fant personer som var utsatt for tiltaltes nettovergrep i alle fylker. Grafikk: Kjell Erik Berg
LANDSDEKKENDE: Politiet fant personer som var utsatt for tiltaltes nettovergrep i alle fylker. Grafikk: Kjell Erik Berg Vis mer

Ifølge Dagbladets opplysninger skal de fleste av de fornærmede ha blitt sporet opp raskt. Andre skal det ha tatt over en måned å finne.

Av de 268 fornærmede som er oppført i tiltalen, vil bare i overkant av 40 møte som vitne. De resterende har ikke ønsket å stille i retten, blant annet i frykt for å bli identifisert.

Sendte over 800 videoer

En av de fornærmede var 16 år da han første gang fikk kontakt med «Sandra». Fredag denne uka fortalte han i rettssal 103 om hvordan det som begynte som et nettkjæresteforhold utviklet seg til et over ett år langt mareritt med trusler og overgrep.

Etter å ha sendt flere bilder og videoer med seksuelt innhold, kom første trussel om at de vil bli lagt ut på nettet hvis han ikke fortsatte å sende flere. Trusselen ble sendt allerede 1. mai 2015. Da var det gått bare elleve dager siden de hadde sendt sine første meldinger til hverandre.

I månedene etter ble det vekslet mellom lokking og trusler i meldingene fra «Sandra». «Hvis du sender 60 videoer, har vi sex», sto det i den ene. I en annen trues det med at hvis det ikke sendes minst ti nye videoer hver dag, vil de andre bli lagt ut.

Fornærmede endte til slutt opp med å møte tiltalte to ganger fordi «Sandra» krevde at han skulle lage seksuelle videoer med en venn av henne. Det fornærmede ikke var klar over, var at «Sandras» venn var tiltalte selv. Begge møtene endte med omfattende seksuelle overgrep.

- På toget hjem etter det første møtet, så var jeg letta. Jeg tenkte at nå var jeg ferdig. Så fikk jeg melding fra «Sandra» om at det var bra, men at jeg måtte fortsette å sende videoer. Jeg trodde jeg var ferdig, men var jo egentlig ikke det, da. Noen måneder seinere måtte vi møtes en gang til, sa fornærmede i retten.

Etter siste gang med fysiske overgrep ble det sommeren 2016 stille for godt. Da hadde kontakten vart i over ett år, og det var sendt over 800 filmer.

1190 meldinger - hver dag

Under etterforskningen har politiet avdekket kontakt mellom tiltalte og 15 000 profiler på nettet. Det er beslaglagt 1,1 millioner meldinger. I snitt er det sendt og mottatt 1190 unike meldinger daglig i over to og et halvt år.

Den tiltalte mannen ble pågrepet for første gang 9. juni i 2016. Da var det gått tre dager siden sakens første anmeldelse ble levert på et lensmannskontor i Hallingdal. Etter to ukers varetekt, ble han imidlertid løslatt.

Etter at han slapp ut fortsatte han livet som nettovergriper, men byttet alias til «Henriette». Politiet fortalte tidligere denne uka at de har sporet opp flere titalls overgrepsofre fra perioden mellom tiltalte slapp ut og til han ble pågrepet på nytt i oktober 2016.