Finland forbereder seg på euro-sammenbrudd

Europeiske ledere bør først som sist forberede seg på et sammenbrudd i eurosonen, mener Finlands utenriksminister Erkki Tuomioja.

A picture taken on June 16, 2012 in Paris, shows a one-euro coin. AFP PHOTO THOMAS COEX
A picture taken on June 16, 2012 in Paris, shows a one-euro coin. AFP PHOTO THOMAS COEX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

London (NTB-Reuters): Finland har alt utarbeidet en beredskapsplan for en slik mulighet, sier Tuomioja til den britiske avisen Daily Telegraph fredag.

- Det er ikke alle i Finland som ønsker dette, og det er heller ikke regjeringens ønske. Men vi må være forberedt, sier han.

Høy rating Bare fire land i eurosonen nyter fortsatt godt av kredittvurderingsbyråenes høyeste rating, og Finland er blant dem. Den politiske veteranen Tuomioja tror EU kan komme styrket ut av et sammenbrudd i eurosonen.

- Et sammenbrudd i eurosonen vil ikke innebære slutten for EU. Det kan få EU til å fungere bedre.

Timo Soini, som er leder for det svært EU-kritiske Sannfinländarna, er knallhard i sin dom over den europeiske fellesvalutaen.

- Det fins ingen regler for hvordan man kan forlate euroen, men det er bare et tidsspørsmål. Enten sør eller nord vil bryte ut, for denne valuta-tvangstrøyen skaper elendighet for millioner og ødelegger Europas framtid, sier Soini.

- Den er en total katastrofe. Vi kommer til å gå tom for penger slik vi nå holder på. Men ingen i Europa vil være den første til å forlate euroen og ta all skylden, sier han. (©NTB)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer