BREV: Det finske forsvaret har sendt ut brev til nesten en million reservesoldater hvor de får forklart hva deres rolle er dersom Finland skulle havne i krig. Det skriver den britiske avisa The Telegraph. Foto: HAMMARSTRÖM NICLAS  / Aftonbladet / IBL Bildbyrå / NTB Scanpix
BREV: Det finske forsvaret har sendt ut brev til nesten en million reservesoldater hvor de får forklart hva deres rolle er dersom Finland skulle havne i krig. Det skriver den britiske avisa The Telegraph. Foto: HAMMARSTRÖM NICLAS / Aftonbladet / IBL Bildbyrå / NTB ScanpixVis mer

Finland har sendt ut brev til 900 000 reservesoldater: «Dette er din oppgave i krig»

Stadig kjøligere klima.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det finske forsvaret har sendt ut brev til nesten en million reservesoldater hvor de får forklart hva deres rolle er dersom Finland skulle havne i krig. Det skriver den britiske avisa The Telegraph.

Nyheten kommer samtidig som at klimaet stadig blir kjøligere med naboen i øst - Russland.

900 000 Brevet er sendt ut til 900 000 personer som tidligere har tjent i det finske militæret, samt finner som bor i utlandet. De første brevene gikk ut for en måned siden, mens siste del av den enorme ladningen gikk ut denne uka.

I brevet står det: «Vedlagt finner du personlige detaljer i tillegg til hva din rolle vil være i en eventuell krig».

De finske myndighetene nekter for at brevene har noen som helst tilkobling til det kjølige forholdet til Russland eller krisen på Krim-halvøya.

- Brevet er en del av programmet for å utvikle kommunikasjonsmuligheter med alle våre reservesoldater, og har ingenting med den gjeldende sikkerhetssituasjonen å gjøre, sier Mika Kalliomaa, en talsmann for det finske forsvaret.

Press Den unnskyldningen kjøper derimot ikke ekspertene.

- Dersom Russland hadde vært på vei mot å bli et liberalt demokrati, hadde det neppe vært like stort press på å få gjennomført dette. I det nåværende klimaet gir det mening. Det finske forsvaret vil forsikre seg om at de kan kalle inn 230 000 reservister dersom behovet skulle melde seg, sier Charly Salonius-Pasternak, seniorforsker ved Det finske instituttet for internasjonal politikk.

Han sier samtidig at det er mange som er bekymret over forholdet til Russland.

- Dette er nært tilknyttet den økende ustabiliteten i regionen. Russland har vist at de kan frakte store troppestyrker over store avstander veldig rask. Jeg vært borti at så mange mennesker spør meg om de trenger å være bekymret for sikkerhetssituasjonen, sier han.

Varselbomber I slutten av april ble situasjonen i området ytterligere tilspisset da den finske marinen besluttet å detonere varselbomber etter flere observasjoner et «mistenkt undervannsmål» som var i bevegelse østover langs kysten av Finland.

Ifølge det finske forsvaret dreide det seg om i alt tre observasjoner i finsk farvann:

Den første observasjonen ble gjort mandag 27. april klokken 23. Så, natt til tirsdag 28. april klokken 01.30 ble det observert undervannsaktivitet lenger øst. Klokken 03 ble en tredje observasjon gjort, og da tok den finske marinen affære. 

Ifølge en pressemelding fra det finske forsvarsdepartementet ble bombene detonert rett etter den siste observasjonen.

- Vi slapp advarselbomber med høy lyd, men de er ufarlige, sa forsvarsminister Carl Haglund om bombingen.