FORBYR RØYK I BIL MED BARN: Mandag trer en ny røykelov i kraft i Finland. Den gjør det blant annet forbudt å røyke i bil sammen med barn som er under 15 år. Foto: Phonrat / Shutterstock / NTB scanpix
FORBYR RØYK I BIL MED BARN: Mandag trer en ny røykelov i kraft i Finland. Den gjør det blant annet forbudt å røyke i bil sammen med barn som er under 15 år. Foto: Phonrat / Shutterstock / NTB scanpixVis mer

Finland innfører ny røykelov - vil ha røykfritt land innen 2030

Trer i kraft i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag trer en ny røykelov i kraft i Finland.

Det langsiktige målet er å gjøre landet røykfritt innen 2030, melder danske TV 2 som siterer nyhetsbyrået Ritzau.

Den nye loven fører blant annet til at det fra og med i dag vil være forbudt å røyke i bilen, dersom man kjører med barn under 15 år. Samtidig vil bilder av sykdommer som forekommer som følge av røyk, trykkes på pakkene.

E-sigarett = vanlig sigarett

Innen 2020 vil alle tobakksprodukter med mentolsmak forsvinne.

- Alle smaksatte tobakksprodukter forsvinner senest i 2020. Mentol er den mest populære smaken og det røykes mer av det i Finland enn i noe annet EU-land, sier Meri Paacola i det finske sosial- og helsedepartementet til det finske nyhetsbyrået FNB.

Røykeloven omfatter også e-sigaretter, hvor reglene for røyking av e-sigaretter vil være de samme som for vanlig røyk. I soner der det nå er forbudt å røyke, vil det dermed også være forbudt å røyke e-sigarett.

Baserer seg på EUs direktiv

Dersom Finland er røykfritt innen 2030, vil det ifølge sosial- og helsedepartementet føre til en nedgang i økonomiske utgifter som brukes på å behandle røykrelaterte sykdommer.

Den nye lovendringen baserer seg på EUs tobakksdirektiv, som ble godkjent av EU-domstolen i starten av mai.

Direktivet vil blant annet resultere i forbud mot mentolsigaretter, strengere regelverk for elektroniske sigaretter og større advarsler på røykpakkene.

EUs reviderte tobakksdirektiv skal innlemmes i EØS-avtalen og blir derfor gjeldende også for Norge.