Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Finland innfører sykkelforbud for flyktninger

Flere hundre, muligens flere tusen flyktninger, sitter nå trolig fast i kulden i Murmansk i Russland etter at Finland har innført forbud mot å sykle over grensen.

GRENSESYKLER: Stasjonssjef og politioverbetjent Stein K. Hansen leder politiets arbeid ved den norske grensa mot Russland som også er Schengens yttergrense. Her med sykler som ble beslaglagt fra flyktninger som brukte dem til å krysse grensa ved Storskog i høst. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
GRENSESYKLER: Stasjonssjef og politioverbetjent Stein K. Hansen leder politiets arbeid ved den norske grensa mot Russland som også er Schengens yttergrense. Her med sykler som ble beslaglagt fra flyktninger som brukte dem til å krysse grensa ved Storskog i høst. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I uken som kommer er det ventet 21 kuldegrader i Murmansk. Det er både kaldt og mørkt nordvest i Russland, konstaterer Sveriges Television (SVT).

SVT viser til at flyktninger tidligere kunne krysse grensen fra Russland til Finland med sykkel da det ble forbudt å gå til fots over grensen. Men Finland har nå innført forbud også mot å sykle over grensen.

Kun biler tillates å krysse grensen. Grensekontrollen i Lappland begrunner innstrammingen med trafikksikkerhet.

I fjor kom hundrevis av migranter og flyktninger over grensen fra Russland til Norge på samme måte.

Grenseavtalen mellom Norge og Russland fastslår at grensen ikke kan krysses til fots. Det har ført til at asylsøkere som vil krysse det eneste grensekontrollpunktet fra Russland til Norge, bruker sykkel.

En syklist defineres som kjørende og kan derfor sykle over grensen. Rent praktisk løste asylsøkerne dette ved å ta seg fra Murmansk til grensebyen Nikel, som ligger bare 8 kilometer fra grensen til Norge. Siste etappe fram mot grensen gikk med sykkel i bagasjerommet på drosjer, og så syklet asylsøkerne de siste meterne over grenseovergangen Storskog.

Strengere regelverk, økt bruk av retur og samarbeid med Russland satte en stopper for trafikken over Storskog.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media