Sverige og Finland vil inn i Nato

Finland: Kan bli tvunget til alenegang

Forholdet mellom Tyrkia og Sverige blir stadig mer spent. Nå åpner finnene for at de går alene inn i Nato etter Tyrkias Recep Tayyip Erdogan varsler at Sverige ikke kan forvente tyrkernes støtte.

VIL VÆRE SAMMEN: Finlands utenriksminister Pekka Haavisto (t.v) sammen med Nato-sjef Jens Stoltenberg og Sveriges tidligere utenriksministerr Ann Linde da de signerte sin felles søknad om NATO-medlemskap i juni i fjor. Sverige og Finland vil helst inn i sikkerhetsalliansen sammen, men nå varsler finnene at de kan bli tvunget å bli medlemmer på egen hånd. Foto: NTB
VIL VÆRE SAMMEN: Finlands utenriksminister Pekka Haavisto (t.v) sammen med Nato-sjef Jens Stoltenberg og Sveriges tidligere utenriksministerr Ann Linde da de signerte sin felles søknad om NATO-medlemskap i juni i fjor. Sverige og Finland vil helst inn i sikkerhetsalliansen sammen, men nå varsler finnene at de kan bli tvunget å bli medlemmer på egen hånd. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag varsler Finlands utenriksminister Pekka Haavisto (Grønne) at Finland kan bli tvunget til å gå inn i Nato uten sin allierte Sverige, på grunn av tyrkisk motstand mot svenskene, melder den finske allmennkringkasteren Yle, som har intervjuet Finlands utenriksminister.

- Vi må selvsagt vurdere situasjonen dersom det viser seg at Sveriges søknad står fast i lang tid framover, sier Haavisto til Yle.

NHO: Nato-sjef Jens Stoltenberg mener Norge har blitt sårbare gjennom avhengigheten av russisk gass. Video: Lars Eivind Bones. Reporter: Marius Kallelid. Vis mer

Opprettholder felles søknad

Haavisto sier at det er ønskelig at Sverige og Finland blir med i Nato samtidig.

- Jeg har pratet med Sverige i dag og vi er enige om å opprettholde vår politikk om å søke sammen. Vi mener at en felles vei inn i Nato fremdeles er mulig for Finland og Sverige og nå må vi gjøre alt for å få det til å se, sier Haavisto ifølge Reuters tirsdag formiddag.

Videre sier Haavisto at «jeg tror ikke prosessen vil gå framover før etter det tyrkiske valget».

Tidligere på dagen sa han følgende til finske Yle.

- Det er selvsagt vår nummer én-løsning for begge land. Men vi må være klare for å revurdere situasjonen, sier Haavisto til Yle, og fortsetter:

- Har noe skjedd som i det lange løp vil forhindre Sveriges søknad? Nå er det for tidlig å si noe sikkert om det.

Sveriges utenriksminister Tobias Billström sier til Expressen at de er i kontakt med Finland.

- Vi har kontakt for å finne ut hva som egentlig menes, sier Billström til Expressen.

Erdogan-skepsis

Uttalelsene kommer kort tid etter at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan uttalte at Sverige ikke kan vente seg støtte fra Tyrkia til deres Nato-søknad.

- Sverige kan ikke forvente støtte fra oss for å gå inn i Nato, sier Erdogan, ifølge BBC.

Uttalelsene fra Erdogan kom etter koran-brenning og demonstrasjoner ved den tyrkiske ambassaden i Stockholm i forrige uke.

Haavisto reagerer kraftig på demonstrasjonene.

- Disse demonstrasjonene leker med Finlands og Sveriges sikkerhet, sier Haavisto.

- Det er behov for en pause i samtalene med Tyrkia om finsk og svensk Nato-søknad, sier utenriksministeren, sier Haavisto tirsdag, ifølge Reuters.

Krav fra Tyrkia

Han sier videre at Finland og Tyrkia er enige om å fortsette samtalene om medlemskap, skriver Reuters.

Tyrkia har også stilt en rekke krav til Sverige for at landet skal ha mulighet til å bli med i Nato. Et medlemskap krever støtte fra samtlige Nato-land.

Haavisto sier at Finland, Sverige og Tyrkia forsøker å få til et møte sammen til våren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer