Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Finland på fast kurs

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Riksdagsvalget i Finland ble et sviende nederlag for Sosialdemokratene og statsminister Paavo Lipponen. Likevel er det store muligheter for at han vil fortsette som sjef i en såkalt regnbueregjering, der partier som spenner over hele den politiske skalaen deltar. Den uvanlige koalisjonen, som ble dannet for å få Finland ut av den økonomiske krisen, kan bli en mer permanent ordning. Selv om Finland fortsatt sliter med store økonomiske problemer og høy arbeidsledighet, er det ikke lenger aktuelt med krisetiltak. Men samarbeidet over partigrensene kan likevel bli ført videre.
  • Det er små marginer som redder Paavo Lipponen. Til tross for nederlaget beholdt Sosialdemokratene posisjonen som landets største parti. Dermed skal Lipponen lede regjeringsforhandlingene. Han foretrekker høyst sannsynlig et fortsatt samarbeid med det konservative Samlingspartiet. Både i den økonomiske politikken og i EU-saker har de to partiene hatt et godt samarbeid. Centerpartiet har vært det eneste opposisjonspartiet den siste tida. I utgangspunktet var partiet motstander av finsk ØMU-medlemskap. Men det har bøyd seg for realitetene, og kan i en gitt situasjon ta Samlingspartiets plass i koalisjonen. Motsetningene i finsk politikk er ikke større enn at det kan bli utfallet.
  • Finland har etter folkeavstemningen i 1994 ført en aktiv EU-politikk, og er det nordiske landet som går lengst i integreringslinja i Europa. Det er liten tvil om at utenriks- og sikkerhetspolitikken var en viktig årsak til finsk EU-medlemskap. Men landet har visst å bruke medlemskapet på en annen måte enn de to andre nordiske EU-landene, og har høstet klare gevinster av det. Derfor inntar Finland i dag en sterk posisjon i det europeiske fellesskapet, og er på mange måter blitt Nordens røst i Brussel. Uansett hvordan de kommende regjeringsforhandlingene går, vil det ikke bli noen vesentlig endring på dette. Finland har funnet sin plass i Europa, og valget har ikke endret dette bildet.