Finlands høyeste fjell fortsetter å være norsk

Statsminister Erna Solberg: - Vi vil vurdere en annen passende jubileumsgave til Finland.

I GRENSELAND: 100-års jubilant Finland i bakgrunnen har Halti som nasjonalfjell. Men høyeste punkt på 1365 meter ligger på norsk side av grensen - i Kåfjord kommune i Troms. Steinsøylen med gulfarge er grensepåle. Foto: SIRPA KARJALAINEN, EPA/NTB Scanpix. 
I GRENSELAND: 100-års jubilant Finland i bakgrunnen har Halti som nasjonalfjell. Men høyeste punkt på 1365 meter ligger på norsk side av grensen - i Kåfjord kommune i Troms. Steinsøylen med gulfarge er grensepåle. Foto: SIRPA KARJALAINEN, EPA/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Erna Solberg (H) sier nei til formannskapet i Kåfjords forslag om å gi Finland et fjell i gave.

Finland feirer 100 år som selvstendig stat neste år, og i den anledning har formannskapet i Kåfjord foreslått at Norge skal gi dem fjellet Halti i gave ved å flytte grensen mellom Norge og Finland 40 meter.

Statsminister Erna Solberg sier at på tross av mye positiv respons i offentligheten er det ikke ønskelig å gjennomføre en grenseendring som foreslått.

- Grensejusteringer mellom land reiser utfordrende juridiske problemstillinger, blant annet knyttet til den norske Grunnloven. Vi vil i stedet vurdere en annen passende gave til Finland i anledning jubileet, skriver Solberg i et brev til ordfører Svein O. Leiros i Kåfjord kommune.

Halti er Finlands høyeste fjell og rager 1.324 meter over havet, men selve fjelltoppen Haltitinturi på 1.361 meter over havet ligger på norsk side.

Ikke gitt opp

- I dette tilfellet tar vi ikke nei som et svar. Kort og greit. For jeg er sikker på at de som har gitt statsministeren sine råd, ikke helt har skjønt hva saken går ut på, sier geolog Bjørn Geirr Harsson til NRK.

Mens Harrson poengterer at grensen må flyttes mindre enn en tredel av en fotballbane, og ikke kan skjønne at det skal være så vanskelig, sier ordføreren at han er skuffet, men at han ikke har gitt opp.

(NTB).