Finleser Saddam

LONDON (Dagbladet): De vestlige spionorganisasjonene CIA og britiske MI6 finleser nå Saddam Husseins nye roman. Boka deles ut til skolebarn i Irak for å tegne et flatterende bilde av diktatoren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alle vet at Saddam skrev romanen «Zabibah og kongen». Jeg tror han skrev hvert eneste ord selv, sier den politiske spaltisten Abdul Hadi Muhuder til Daily Telegraph.

Den britiske avisa har vært i Bagdad og loddet stemningen etter at romanen ble sluppet på det lokale markedet.

Den hylles som et litterært mesterverk av de irakiske kritikerne, men akkurat det var ikke uventet. Få ville våget å kritisere boka som etter alt å dømme er ført i pennen av diktatoren selv. De hevder det er en tankevekkende historie som avslører Saddam som en varm og følsom mann.

Snille Saddam

Hovedpersonen i boka som handler om Babylons kongerike, er Zabibah, en modig og klok kvinne, men hun har en brutal ektemann som mishandler henne. Kongen faller for Zabibah, og han tar henne til sin elskerinne. Hun hjelper ham ut av hans ensomhet og lærer ham å bli en bedre tjener for sitt folk.

Historien blir tolket av vestlige etterretningsagenter som en historie om hvor god og omsorgsfull Saddam er. Den «onde ektemannen» mener de at er en metafor for utlendinger som bomber og isolerer kongedømmet.

Myke verdier

Trolig håper Saddam at boka skal appellere til kvinnene i Irak. Den kvinnelige forfatteren Fadila Abbas Humeidi sier til Daily Telegraph at Zabibah appellerer til kvinnene fordi hun er en modig kvinne som gir kongen kloke råd.

I boka tillater Zabibah seg å fortelle kongen at han må bli en bedre tjener, noe som irriterer ham, men hun er i stand til å overbevise ham om den virkelige meningen med livet.

Hun sier at å handle «som en god tjener vil føre til at folk blir lojale» og at de om nødvendig ofrer livet for kongeriket.

Mest interessant for vestlige spioner er usikkerheten som kommer fram i boka. Kongen lurer på hvilke fordeler en demokratiseringsprosess kan ha og om hans gode gjerninger vil bli belønnet etter at han er død.

Saddam stiller også spørsmålet om de lojale undersåttene vil vanhellige eller skjende liket etter at han er død.

Boka er ikke signert av Saddam Hussein, men det er en alminnelig oppfatning at han har skrevet den.