Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Finn deg en nisje

Utenriksredaktør Gro Holm (45) i NRK fikk kritikk da hun ansatte fire mannlige korrespondenter i vår. Nå ansetter hun kvinner, men ikke for enhver pris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har ansatt flest kvinner, det er fordi jeg har tatt dem som er best kvalifiserte til stillingene.

Fire av sju nyansatte i redaksjonen er nå kvinner.

Hun fikk protestbrev fra kvinnene i redaksjonen da de fire korrespondentstillingene ble besatt av menn. - Jeg var forberedt på det, og det endret ikke mitt standpunkt, selv om jeg skjønte protestene.

- Er det for enkelt å skylde på manglende likestilling?

- Jeg er ikke for radikal kjønnskvotering. Jeg prioriterer gjerne kvinner, men ikke hvis det er åpenbart at en mann er bedre kvalifisert. Det rammer jo til sist kvinnen om hun ikke er godt nok kvalifisert.

Hun får en telefon fra en av de nyansatte kvinnene og svarer:

«Noen vil si du ikke har tilstrekkelig TV-erfaring, men jeg tar sjansen.»

Dårlig samvittighet

Det er blitt skrevet mye om hvordan Gro Holm dro til Moskva med sine tre mindreårige døtre uten mann på lasset. Hvordan det gikk, «gidder hun ikke svare på nå».

- Ja, jeg har hatt dårlig samvittighet overfor barna mine, men det burde flere menn hatt også.

Gro Holm går sjelden fra jobb før seks på ettermiddagen, og jobber hjemmefra på bredbånd fire timer seinere.

- Hvor lenge kan du holde på sånn?

- Så lenge jeg bor uten mann.

Gro Holm er kjæreste med Nato-ambassadør Kai Eide. Døtrene er etter hvert blitt 9, 11 og 14 år.

- Jeg tåler å leve i krysspress og presterer nok best under litt dårlig tid. Utfordringen er å være god innenfor de forutsetninger og det tidspress man har.

Gro Holm vet hvor trygt det er å jobbe innen et fagfelt hun mestrer.

- Finn en nisje

- Da jeg begynte i NRK i 82 hadde jeg vært leder for Fellesrådet for det sørlige Afrika. Jeg hadde en nisje og et fagfelt jeg kunne godt. Det er mitt råd til unge kvinner: skaff deg en nisje. I en redaksjon har du noe å tilføye, samtidig som det er lettere å ta imot lærdom fra andre kolleger på områder du sjøl er blank på.

Utenriksredaktøren har klare kriterier på hva som kjennetegner en god journalist: Sans for nyheter, nysgjerrighet, engasjement, evnen til å tilegne seg kunnskap. Og analytisk evne.

Selv synes hun drømmejobben er å dekke krig, være i felten, men ferien går til fredelige pletter.

- Jeg er ikke så glad i voldsom varme. Vi skal til hytta i Femundsmarka og dra på kanotur. Og så har vi leid et hus på ei dansk øy, jeg gleder meg.

ANSETTER KVINNER: Nå har utenriksredaktør Gro Holm i NRK ansatt fire kvinner i redaksjonen, men korrespondentstillingene er fortsatt en mannsbastion. Jordbær gjør dagen litt søtere.