Finn ditt u-landsparti

Kirkens nødhjelp mener det er på tide å sette internasjonale spørsmål på dagsorden i valgkampen.

HVEM SKAL UT?: Valgomaten skal gi deg svaret på hvem av disse du er mest enig med i utviklingsspørsmål.  Matproduksjon, rettferdig fordeling, demokrati og klima er blant alternativene til prioritering du kan velge under spørsmål åtte. Skjermdump: Kirkens nødhjelp
HVEM SKAL UT?: Valgomaten skal gi deg svaret på hvem av disse du er mest enig med i utviklingsspørsmål. Matproduksjon, rettferdig fordeling, demokrati og klima er blant alternativene til prioritering du kan velge under spørsmål åtte. Skjermdump: Kirkens nødhjelpVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kirkens nødhjelp tror nemlig velgerne er mer opptatt av internasjonale spørsmål og utvikling enn det fokuset i valgkampen har vist til nå.

I dag lanserer de sin «globale valgomat».  Ved å ta den kan du se hvilket parti du er mest enig med når det kommer til blant annet u-landspolitikken. 

- Når du tar valgomaten, får du vite hvilket parti som du er mest enig i utviklingspolitikken til, og ikke nødvendigvis hvem Kirkens Nødhjelp mener har den beste politikken, sier Wenche Fone, leder i utviklingspolitisk avdeling i Kirkens Nødhjelp.

Mange mediehus har lansert såkalte valgomater i forkant av høstens stortingsvalg. Den globale valgomaten er Kirkens nødhjelps motsvar.

En valgomat skal vise deg hvilket parti du hører til gjennom å teste dine politiske meninger med en rekke spørsmål, hvor «ditt» parti til slutt blir regnet ut på bakgrunn av dine svar på de ulike spørsmålene.

- Med den globale valgomaten vil vi sette internasjonale forhold og de globale fattigdomsspørsmålene på dagsorden, sier Fone.

- Handler om mer enn Norge Kirkens nødhjelp er redd for at bistands- og utviklingspolitikk skal bli glemt i valgkampen og føler nå behov for å minne om at de ulike partiene har ulik politikk også på dette området.

- Dette er det viktig at velgere er klar over, sier Fone om bakgrunnen for den alternative valgomaten.

- Valget handler om mer enn Norge. Stortingsvalget påvirker utvikling i fattige land. Dette ser vi ikke reflektert i norsk valgkamp, verken i media generelt eller i valgomater spesielt, mener hun.

Våpenpolitikk og prioriteringer Valgomaten består av ti spørsmål som skal gi deg svaret på hvilket parti du tilhører når det kommer til utviklingspolitikk.

Blant annet dette: «Hvert år dør mer enn 740 000 mennesker av væpnet vold. Samtidig er Norge en av verdens største våpeneksportører. Hvilken påstand er du mest enig i?»

Her er svarene enten om du ønsker at Norge skal føre en strengere våpenpolitikk, eller om du derimot ikke mener det bør være en prioritert sak for Norge. 

Her finner du den globale valgomaten.