Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Finn fem feil

President Bashar Assad flyr mens han hilser på ny borgermester i opprørsby.

FOTOTRIKS: Bashar Assad (høyre) "møter" sin nye borgermester i Hama, Ahmed Khaled Abdul-Aziz. Foto: AP Photo/SANA/SCANPIX
FOTOTRIKS: Bashar Assad (høyre) "møter" sin nye borgermester i Hama, Ahmed Khaled Abdul-Aziz. Foto: AP Photo/SANA/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var store forventninger til Bashar Assad, da han i 2000 tok over etter sin avdøde far, Hafez Assad, og ble president i Syria.

Bashar Assad tok deler av sin utdannelse i London, snakker engelsk flytende og ble sett på som åpen for reformer i landet.

Alt håp er nå imidlertid iferd med å renne ut. Demonstrasjonene mot hans lukkede regime, slås knallhardt ned på av landets sikkerhetsstyrker. Byen Hama står sentralt i opprøret, mye takket være den eldre Assads brutale nedslakting av minst 10 000 mennesker i byen tilbake i 1982.

Tidligere denne måneden har det blitt anslått at en halv million mennesker har tatt til gatene og protestert mot Assad-regimet.

Assad flyr Bashar Assads svar på opprøret mot ham var å sparke borgermesteren, fordi han ikke klarte å kue folkemassene. Denne uka ble Anas Abdul-Razzaq Naem innsatt som ny borgermester og det offisielle syriske nyhetsbyrået SANA la ut et bilde fra innsettelsen og en kort melding på sine nettsider.

Eller, bildet var neppe fra innsettelsen. Bashar Assad svever nemlig over gulvet, foten hans er på overnaturlig vis foran et bordbein, selv om han står bak det og trærne forandrer markant karakter fra et vindu til et annet.

Skyggen fra bordet mellom borgermesteren og Assad er heller ikke særlig troverdig.

Bildet er naturligvis manipulert.

Kjent triks Bildemanipulasjon er et like gammelt håndverk som fotografiet og det er et kjent sykdomstegn på korrupte regimer. Egypts Mubarak tok en spansk en i fjor, da han på amatørmessig vis plasserte seg selv først i rekken av statsledere, selv om han egentlig gikk sist.

Noen månedern seinere ble han presset til å gå etter massive demonstrasjoner i Egypt.

Kinas nylige fotomanipulasjon var av det mer humoristiske slaget, der tre myndighetspersoner inspiserte en vei - flyvende over bakken og med svært skarpe kanter.

- To bilder The Guardians fotoekspert er ikke imponert over photoshoppinga til syriske myndigheter.

- Jeg tror de har tatt to bilder og så smeltet dem sammen for å få det til å se ut som de er i samme rom. Han til høyre (Assad) står høyere i rommet enn han til venstre. Høyresiden på bildet er dratt nedover for å få det i samme plan som venstre side, sier David McCoy i The Guardian.