Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Finn fire feil

Mannen er tidligere dømt for seksuelle overgrep mot fire guttunger i Norge. Nå er han arrestert og beskyldt for det samme i Thailand, og sladdes på bildene i norske medier fordi han åpenbart har krav på beskyttelse. Noen kunne kjenne ham igjen. Ungene kjenner vi aldri igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre guttunger, den yngste bare 11 år. På et bilde fra virkeligheten i gårsdagens aviser peker de ut en 49 år gammel nordmann som seksuell overgriper. Et grotesk bilde. Kanskje er det også en av grunnene til at vi anonymiserer ham, mens de thailandske guttungene som er utsatt for overgrepene er fullt identifiserbare.

  • Kanskje er den presse-etiske bedømmelsen i tråd med norsk lovgiving.
  • Vi kjenner dem ikke igjen når vi vedtar kommunale budsjett som sørger for at norske skoler drukner i skitt og klasserommene fylles til randen.
  • Mannen som nå er arrestert i Thailand var etterlyst i Norge og rømte fra landet i 1994. Han rømte fra en dom på ett år og seks måneder for overgrep mot fire gutter.

Men barna fra Thailand, som vi aldri vil kjenne igjen, lar vi stråle mot oss med all sin fraranede uskyld.

Ikke bare fordi de bor så langt unna oss, ikke bare fordi vi tross gårsdagens liberalisering av innvandringsreglene har lagt et nesten ugjennomtrengelig skall rundt nasjonen, men først og fremst fordi vi så sjelden kjenner igjen unger når vi organiserer samfunnet.

Enten det skjer i Thailand eller i Norge.

Vi kjenner dem ikke igjen når boligområder reguleres.

Vi kjenner dem ikke igjen når ei enslig mor oppsøker sosialkontoret for å få penger til tenner som ikke vil sitte fast i tannkjøttet.

Vi kjenner dem ikke igjen når foreldre leier vaktselskap for å passe på unger som er alene hjemme.

Vi kjenner dem ikke igjen når politiet skal prioritere sine ressurser.

Og vi kjenner dem overhodet ikke igjen når vi møter dem som havarerte voksne etter barneår fylt med seksuelle overgrep.

Fire gutter som ikke kunne rømme andre steder enn enda lenger inn i et sinn som er alvorlig skadd etter 49-åringens overgrep.

Det er nærliggende å tro at det vellykkede rømningsforsøket har sammenheng med samfunnets prioritering av barn og unge.

Enten det skyldes sosialdemokratiets tro på staten som barneverner eller et ensidig moralbegrep i det verdikommisjonerte Bondevik-landet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!