Sommerværet:

- Finn fram regntøyet!

Det blir rekordvarme flere steder i Norge inn mot helga. Så skifter været.

VÅTT: Det er ventet mye nedbør over hele Norge allerede fra fredag, ifølge Meteorologisk institutt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
VÅTT: Det er ventet mye nedbør over hele Norge allerede fra fredag, ifølge Meteorologisk institutt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hele Norge har opplevd deilig sommervær de siste dagene, med strålende sol og temperaturer godt over 25 grader flere steder.

Om du ikke har benyttet deg av finværet ennå, så kan fredag bli siste sjanse på en stund. Været vil i løpet av helga snu, og temperaturene vil synke over hele landet.

Det sier meteorolog Pernille Borander til Dagbladet.

- Det er et værskifte på vei for hele landet. Det har vært godt og varmt den siste tiden, med rekordvarme i Nord-Norge, men til helgen kommer et lavtrykk som vil skyve bort varmlufta og gi en god regnskyll til de aller fleste, forteller Borander.

Mye nedbør

Allerede fra fredag vil både Sørlandet og Østlandet oppleve mer gråvær, og økt nedbør. Ifølge Meteorologisk institutt skal temperaturen holde seg rundt 20 grader, men det vil bli vått.

- De varmeste stedene i helga kan komme opp mot 25 grader, men det blir en annen værtype enn før. Det blir nedbør flere steder, og mer skyet vær, sier Borander.

UVANLIG SYN: Slik så stranda på Karmøy ut da Lene Eriksen tok turen tirsdag ettermiddag. Video: Lene K. Eriksen. Vis mer

På Vestlandet må folk belage seg på å finne fram regntøyet og sydvesten, ifølge Borander.

- De som får kjenne mest på overgangen er Vestlandet. Fredagen der ser veldig god og varm ut, kanskje man til og med kan komme opp på 30 grader. Men så kommer det et lavtrykk med en front med veldig mye nedbør seint fredag kveld, sier hun.

- Det er bare for Vestlandet å finne fram regntøy og sydvest. De som synes det har vært for varmt kan glede seg til ei uke med godt med regn og gråvær, fortsetter Borander.

Mer finvær i Nord

Regnværet fra sør i landet skal bevege seg oppover, også mot nord. Det vil derimot ta litt lengre tid, og folk i Trøndelag, Nordland og Troms og Finnmark kan belage seg på å få beholde varmen litt lengre enn resten av landet.

- Det blir mye av det samme været nordover, men det kommer litt seinere utover helgen. Spesielt fredagen og lørdagen ser veldig varm ut flere steder, med temperaturer opp mot 30 grader.

Til tross for høye temperaturer, så vil nedbøren treffe også her.

- På lørdag beveger fronten seg til Nordland. Etter hvert blir det mer regn, selv om Troms og Finnmark får en veldig varm lørdag.

- Noen synes det er deilig med tropevarme og at man kan ta seg et avkjølende bad, men for de som synes det blir i varmeste laget så blir det bare nå i helga. Søndagen blir kjøligere, og det venter en lengre periode med mer skyer og regn, også for de i nord, legger hun til.

Borander oppfordrer alle til å følge med på Lyn.net.no og Yr.no for å holde seg oppdatert på været framover.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer