Finn fram sydvesten!

Bare Nord-Norge slipper unna grisevær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Sjekk været der du bor: Oslo, Bergen, Trondheim , Stavanger, Tromsø, Arendal, Bodø, Ørsta, Stavern, Kongsvinger, Tønsberg, Harstad, Risør, Skien, Bø Sommarland, Tusenfryd, Kristiansand Dyrepark, Hunderfossen familiepark

(Dagbladet.no): Hvis det skulle være noen tvil; sommeren er absolutt og definitivt erstattet med høst.

I helgen blir  det typisk høstvær med masse regn. Det holder ikke å finne fram paraplyen, for vi må også regne med mye vind.

Har du en skikkelig sydvest er det kanskje på tide å finne den fram. I alle fall hvis du bor på Vestlandet.

- Det blir kuling på kysten av hele landet fra i dag til i morgen. Mot lørdagskvelden vil det også bli kuling i fjellene. I lavlandet blir det også mye vind, men stort sett bare som sterk bris. Den sterkeste vinden får vi i Nordsjøen og Skagerrak. Her venter vi sterk kuling, det er også en mulighet for liten storm, sier vakthavende meteorolog på Blindern Bjarte Eriksen, som i tillegg lover regn.

Regn

- Det blir store nedbørsmengder. Regnet vil ramme Agder-fylkene først. Da dagtid i morgen er det ikke så ventet så mye regn på østlandsområdet, men natt til søndag og utover morgenen på søndag vil det komme store nedbørsmengder, sier Eriksen.

Aller mest grisevær blir det på Vestlandet.

HOLDER IKKE I HELGA:  Mot høstlige vinder holder det ikke med paraply! Her kjemper Marit Bjørgen mot vinden i Otepää, Estland da skirennet ble avlys på grunn av været i 2005. Arkivfoto: Erlend Aas / SCANPIX .
HOLDER IKKE I HELGA: Mot høstlige vinder holder det ikke med paraply! Her kjemper Marit Bjørgen mot vinden i Otepää, Estland da skirennet ble avlys på grunn av været i 2005. Arkivfoto: Erlend Aas / SCANPIX . Vis mer

- Det er Vestlandet, inkludert Agder-fylkene, som får det verst sett under ett. Her blir det både mye vind og regn, mens været vil bli gradvis bedre utover søndagen over Østlandet, vil det være lange perioder med kuling på Vestlandet, opplyser Eriksen.

På søndag er det en viss fare for at kulingen kommer tilbake til kysten av Telemark, Østfold og i Vestfold.

Heldige i nord

Nord i landet slipper de betraktelig bedre fra det.

- Her blir det oppholdsvær, og det kan bli perioder med sol. Dessuten blir det mye mindre vind, fastslår Eriksen.

Til gjengjeld varsler Meteorologsik institutt at det kan blir vanskelige forhold for billistene i Nord-Norge.

Isdekke kan gi vanskelige kjøreforhold, særlig tidlig på morgenen og natta. I Finnmark ventes det vanskelige kjøreforhold flere steder også i lavlandet på grunn av snø-og isdekke, så det gjelder å ta det med ro og huske sikkerhetsbeltet.

Finn fram sydvesten!
SYDVEST: Det er på tide å gjøre som Margrethe av Danmark på besøk i Arendal i 2005. Arendal er en av byene hvor det er ventet mest kuling og regn i helgen.
SONJA: Også dronning Sonja må fram med Sydvesten i blant. Her fra Arendal i 2005.