Finn fram ulltøyet: Nå kommer kulda

Temperaturene flere steder i landet vil krype ned til minus 15 og 20 grader i løpet av neste uke, men kulda kommer ikke for å bli.

KALDT: Nå kommer kulda til flere steder i Norge, i alle fall for en liten stund. Finnmarksvidda får de laveste temperaturene i neste uke, etterfulgt av Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KALDT: Nå kommer kulda til flere steder i Norge, i alle fall for en liten stund. Finnmarksvidda får de laveste temperaturene i neste uke, etterfulgt av Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Temperaturene rundt om i landet vil variere en god del i begynnelsen av neste uke. Mens uka begynner med milde temperaturer nærmere null grader flere steder i landet, synker gradene betraktlig mot helga.

Fra og med neste helg sprer kulda seg over store deler av Skandinavia, og tilførselen av kjørlige luftmasser fra nord, lite skyer og fraværet av nedbør bidrar til at det blir kaldere over hele landet.

Dalførene i landet vil få temperaturer på rundt minus 15 grader, sier statsmeteorolog Per Egil Haga. Også i Osloområdet vil temperaturene bli tosifret, og det kan bli så kaldt som minus 15 grader i hovedstaden. På Vestlandet og i Midt-Norge vil det i perioder bli rundt syv og åtte minusgrader.

Kaldt over hele landet

Felles for de to landsdelene er at de lave temperaturene som begynner på mandag, stiger utover uka før de igjen faller mot helga.

- På Vestlandet blir det lave temperaturer, lite skyer, rolige vindforhold og kjørlig vindtilførsel fra nord. Det ser ut til at Midt-Norge får noe av det samme værbildet. Der vil det for det meste være minusgrader, men ikke særlig til mye kaldere enn det vanligvis er, sier Haga.

Finnmarksvidda får de laveste temperaturene med rundt minus 20 grader hele uka.

- Det blir kaldt både i innlandet og på kysten. I Finnmark blir det rundt 20 minusgrader, men det er ikke så uvanlig. På kysten holder temperaturen seg på rundt null, så det bli ikke mildvær der heller.

Kommer ikke for å bli

Kulda blir med andre ord bitende over store deler av landet mot slutten av neste uke. Heldigvis blir den ikke værende særlig lenge.

- Det ser ikke ut til at vi får etablert noe kraftig høytrykk som gjør at vi får vedvarende kulde. Kulda kommer ikke til å sette seg, som den av og til kan gjøre i lang tid. Det roer seg også med vinden både i sør og nord, og det blir mildere rundt juletider, sier statsmeteorologen.

Snø blir det derimot nok av i hele landet.

- Nedbøren som kommer i løpet av den neste uken faller som snø. Lavtrykket gir en del nedbør på Østlandet, Vestlandet og Sørlandet første del av neste uke, sier Haga.

På Østafjells vil det snø i de lavestliggende, sørlige områdene. På Vestlandet skal det sludde og regne i kystområdene, og det vil snø på fjellene. Det samme gjelder for Nord-Norge.

- Årsaken til at vi får denne snøen i neste uke er et lavtrykk som kommer inn fra sørvest. Selve lavtrykkssenteret passerer den sørligste delen av Sør-Norge, sier Haga.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer