Finn Gustavsen er død

Sosialistenes store røst ble 79 år gammel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Finn Gustavsen ble en av Norges mest markante sosialister, og var med på å stifte Sosialistisk Folkeparti. Han ble den første parlamentariske lederen av Sosialistisk Valgforbund - nå Sosialistisk venstreparti (SV).

Gustavsen døde etter ettervirkningene av et slag. Han har vært syk lenge, og har den siste tiden vært sterkt redusert.

Sosialismens røst 
Gustavsen, som hadde sin bakgrunn som industriarbeider og journalist, ble kjent som sosialismens røst i Norge, etter at han ble ekskludert fra Arbeiderpartiet i 1961, og sammen med den sosialistiske opposisjonen internt i AP stiftet Sosialistisk Folkeparti samme år.

Gustavsen ble valgt inn som SFs første stortingrepresentant i 1961, med over 18000 oslovelgere i ryggen. Sammen med partifellen Asbjørn Holm var han sentral i fellingen av Gerhardsenregjeringen i 1963, som de mente forsøkte å dekke over sin egen rolle og ansvar i kjølvannet av Kings Bay-ulykken på Svalbard, der 21 mennesker mistet livet.

Finn Gustavsen ble SFs, og senere SVs ansikt og røst utad, og så på økonomi og faglig politikk som en pliktoppgave. Motstanden mot NATO, EF, og globalisering sto sentralt.

Nesten riksrett

Etter valget i 1973 kom det nystiftede Sosialistisk Valgforbund inn på Stortinget med hele 16 representanter. Gustavsen ble valgt til parlamentarisk leder.I 1977, hans siste stortingsår, ble han sammen med Berge Furre truet med riksrett etter at de avslørte detaljer fra en hemmeligstemplet rapport (Scheirapporten) som viste hvordan regjeringen og forsvarsdepartementet på slutten av 50-tallet førte Stortinget bak lyset ved opprettelsen av Loran C-anleggene som del av USAs ubåtforsvar.

Aktivt liv

DØD: Finn Gustavsen døde i dag etter lang tids sykdom. Foto: Scanpix
DØD: Finn Gustavsen døde i dag etter lang tids sykdom. Foto: Scanpix Vis mer

Også etter han forlot stortinget, forble Gustavsen aktiv både i og utenfor politikken. Han har skrevet flere bøker, to av dem ble bestselgere.

 
Det var memoarene «Rett på sak» fra 1968 og «Kortene på bordet» i 1979. Han var også en tid redaktør i Ny Tid, og fast spaltist i LO aktuelt.

Finn Gustavsen etterlater seg sin lang tids samboer Brit Ranang, og fire barn fra samboerskapet og et tidligere ekteskap.

SV i sorg 

SV-leder Kristin Halvorsen er for tiden på ferie i Spania. Men via informasjonsleder Kjetil Hillestad uttrykker hun sorg og savn på vegne av partiet.

- Det er med stor sorg SV har mottatt budskapet om at Finn Gustavsen har gått bort. Han var en ruvende skikkelse for SF og SV, sier Halvorsen til Dagbladet.no.

- Han var skarpog markant og hadde ordene i sin makt både som skribent og politiker, sier hun, og legger til;

- Finn Gustavsen var en modig politiker med stor integritet.

RØST: Industriarbeideren og journalisten framstod som sosialismens røst i Norge i flere tiår. I 1963 ble han valgt inn som Sosialistisk Folkepartis første stortingsrepresentant.
ELSKET OG HATET: Gustavsen ble like mye elsket av venstresida, som han ble hatet av høyresida. Og det stormet ofte rundt politikeren. Han var sentral da Gerhardsens Arbeiderpartiregjering måtte gå av i kjølvannet av Kings Bay-ulykka på Svalbard. Her under mistillitsdebatten i Stortinget, sammen med partifelle Asbjørn Holm.